Meer dan Handig

Samenvatting

Hulpmiddelen zoals een hoortoestel, armprothese of incontinentiemateriaal zijn bedoeld om praktische problemen op te lossen. Het idee is dat iemand met behulp van een hulpmiddel zo normaal mogelijk kan functioneren en kan ‘meedoen’. De praktijk is vaak ingewikkelder. Zo zorgt een cosmetische armprothese ervoor dat je er ‘normaler’ uit ziet, maar ook dat je bepaalde activiteiten, zoals het verschonen van een baby, niet (goed) kunt uitvoeren. De komst van een hoortoestel kan de communicatie met collega’s op het werk verbeteren, maar de relatie met een partner thuis onder druk zetten. En waar incontinentiemateriaal het mogelijk maakt lekkage te verhinderen, kan een luier zelf weer bron zijn van grote schaamte.

In het kader van het onderzoeksprogramma Disability Studies van ZonMw, voerden Hilje van der Horst en Maartje Hoogsteyns (Wageningen University) in 2011 een onderzoek uit waarin zij stilstonden bij hoe mensen omgaan met deze ambiguïteit. Voor welke praktische, sociale en emotionele keuzes staan gebruikers van een hoortoestel, een armprothese en/of incontinentiemateriaal elke dag en hoe onderhandelen zij hierover met zichzelf? En wat kunnen bijvoorbeeld onderzoekers en zorgprofessionals op hun beurt hiervan leren?

Om meer bekendheid aan de resultaten van het onderzoek te geven stelt het lectoraat Disability Studies van Kenniscentrum Zorginnovatie, een onderwijsprogramma samen.

Kenniscentrum Zorginnovatie heeft een lespakket ontwikkeld dat studenten in het hoger onderwijs inzicht geeft in de betekenis en consequenties van het gebruik van deze hulpmiddelen. 

Het lespakket bestaat uit drie lessen en een handleiding.

  1. Mechanismen van in- en uitsluiting
  2. Hulpmiddelen en de relatie met de ‘ander’
  3. Ervaringskennis

Zie ook het thema Hulpmiddelen bij het Les- en Studiemateriaal

Zie ook bij het onderzoek 'De rol van hulpmiddelen voor mensen met een functiebeperking in mechanismen van in- en uitsluiting'

Projectinformatie

Looptijd project: 2014 - 2016

Onderzoekslijn(en)
(Arbeids)participatie
Status
Afgerond
Jaar afgerond
2016

Personen

Onderzoeker(s)/auteurs
Mieke Cardol en Sander Hilberink
Onderzoekers/projectleden

Mieke Cardol en Sander Hilberink

Betrokkenen

Meer dan Handig wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met DSiN, de onderzoekers van Universiteit Wageningen en een klankbordgroep van sleutelpersonen van andere onderwijsinstellingen.

Financiële partners

Het project wordt gefinancierd vanuit Disability Studies in Nederland (DSiN).

Contact

Mieke Cardol
Email: m.cardol@hr.nl

Downloads