Lees meer over de bomen, het doel en opzet van de les- en studiematerialen.
Elk onderwijspakket kreeg een andere boom als introbeeld. De bomen zijn van de hand van Saar De Buysere. Het thema 'Ervaringsdeskundigheid' kreeg de plataan als beeld.
Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden: klik hier voor de cartoon. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.
Het thema 'ervaringsdeskundigheid' is - net zoals de andere thema's - altijd in ontwikkeling: we nodigen u uit om onze website mee gestalte te geven. U kan interessante artikelen, beelden, teksten doormailen naar Sofie.Sergeant@disabilitystudies.nl. Zo kan het lesmateriaal groeien, ontwikkelen, vertakken en reageren op de steeds wijzigende context.
U kan het 'materiaal in opbouw' hiernaast bekijken: u vindt het uitgesplitst in beeldmateriaal, artikels, prezi´s, powerpoints en websites.
"Ervaringsdeskundigen hebben de duurste opleiding en meest relevante kennis"
Definiëring ervaringsdeskundigheid
Er zijn vanuit allerlei perspectieven verschillende definities in omloop over ervaringsdeskundigheid. Een selectie hieruit:
- Iedereen met een minimale ervaring op een bepaald terrein mag zich ervaringsdeskundige noemen op dat terrein (Van Haaster, Wilken, Karbouniaris & Hidajattoellah in het kaderdocument ervaringsdeskundig 2013).
- Ervaringsdeskundigheid is de vaardigheid om kennis en ervaring over het eigen herstelproces, voortkomend uit een beperking of aandoening en gecombineerd met ervaringen van anderen, zodanig te kunnen inzetten dat dit ondersteunend is voor anderen met een kwetsbaarheid of beperking (Van Bergen, Poll, Van der Werf, Willemsen, 2015).
- Een persoon hanteert ervaringsdeskundigheid door de eigen ervaringen serieus te nemen, die voor zichzelf te verwerken en erop te reflecteren en tegelijker door vergelijkbare ervaringen van andere serieus te nemen, en in zijn of haar reflectie verwerken (Hogeschool van Amsterdam, 2013).
- De individuele en collectieve ervaringskennis wordt daadwerkelijk ingezet in een professionele setting. Het enkele bezitten van individuele en collectieve kennis wordt beschouwd als ervaringskennis, zie ook figuur van Timmer in bijlage hieronder.
Samengevat kan de volgende definitie gehanteerd worden die in 2013 ontwikkeld is vanuit GGZ Nederland, Trimbos-instituut, Hee en kenniscentrum Phrenos:
"Ervaringsdeskundigheid is het vermogen om op grond van eigen herstelervaring voor anderen ruimte te maken voor herstel. De kennis die door reflectie op de eigen ervaringen en ervaringen van deelgenoten is vergaard, aangevuld met kennis uit andere bronnen, wordt op een professionele manier ingezet ten behoeve van anderen."
Bronnenlijst
- Bergen, AM, van, Poll, A, Werf, M, van der & Willemsen, E. (2015). Ervaringsdeskundigheid in de wijk. Hoe organiseer je dat? Geraadpleegd op 8 november 2016 van https://www.movisie.nl/publicatie/ervaringsdeskundigheid-wijk
- GGZ Nederland, Trimbos-instituut, kenniscentrum Phrenos (2013). Ervaringsdeskundigheid beroepscompetentie. Geraadpleegd op 8 november 2016: https://www.denederlandseggz.nl
- Haaster, H. van, Wilken, J.P., Karbouniaris, S. & Hidajattoellah, D. (2013). Kaderdocument ervaringsdeskundigheid. Geraadpleegd op 8 november 2016 van https://www.ervaringswijzer.nl
- Hogeschool van Amsterdam, kenniscentrum Maatschappij en Recht, lectoraat Outreachend werken en innoveren. (2013). Begrippenkader. Ervaringsdeskundigheid en aanverwanten begrippen. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam.Timmer, H. (z.d.). Kennisthema Ervaringsdeskundigheid. Phrenos, Kenniscentrum. Geraadpleegd op 08-11-2016 van http://www.kenniscentrumphrenos.nl/kennisthemas/ervaringsdeskundigheid