Thema 5: Cultureel Programma

Het recht hebben om erbij te horen, dat is niet voldoende. We hebben plekken nodig waar we ons goed en geborgen voelen. We hebben ruimtes nodig waar we kunnen floreren en bijdragen. Tijdens ons congres hebben wij getracht deze ruimte te creëren. In het hotel CASA hotel vond DSiN een welkome plek. Met creatieve en inspirerende workshops willen we iedereen toegang geven tot kennis via woord, beeld, stem, muziek, dans, film en ontmoeting. Hoe belangrijk dit is wordt in dit filmpje door Prof. Dr. Tobias Büchner mooi toegelicht. Er waren niet alleen creatieve workshops maar er was ook een door DSiN ingericht cultureel programma. Dit programma was voor iedereen toegankelijk en bestond uit verschillende tentoonstellingen/voorstellingen:

  • United by Music, All star band zong voor ons de Blues!
    Soms was de muziek rustig maar soms was de muziek heel heftig en aanwezig. Voor sommige mensen was het dus belangrijk om verwittigd te worden, voldoende afstand te kunnen nemen en niet te hoeven ondergedompeld worden. Voor mensen met auditieve beperkingen zou je een tolk simultaan de muziekteksten kunnen laten vertalen, of de teksten projecteren, of het ritme live laten dansen. Dit moet goed voorbereid worden en de nummers moeten op voorhand bekend zijn bij de tolken. Met de All star band is dit laatste niet evident want zij vinden het fijn om op het moment zelf hun nummers te kunnen kiezen, afhankelijk van de sfeer en de reactie van het publiek. Wat voor de één goed werkt, werkt niet per se goed voor de ander. Op voorhand ook hierover goed doorpraten is goud waard. De muzikanten waren niet alleen aanwezig op het podium maar zij konden deelnemen aan het volledige programma van het congres. United by Music is een live band die ter plaatse - afhankelijk van de sfeer en de mood - beslist welke nummers ze brengen. Stel dat de band toch op voorhand de playlist vastlegt, dan je 'sign dancers' mee op het podium de muziek laten tolken, zowel met handgebaren als met ritmische dans. Op Sencity 2018 - georganiseerd door Possibilize - zagen we fantastische sign dancers aan het werk. We laten u even meegenieten in dit filmpje. Als je meer interesse hebt in het toegankelijk maken van muzikale events voor iedereen, dan raden we je dit document aan: ons toegestuurd door Ronald Ligtenberg, CEO van Possibilize.
    www.unitedbymusic.nl 
     
  • Michel. Acteur verliest de woorden. Film 
    Michel van Dousselaere (Gent, 1948) is acteur. In 2014 is bij hem een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de documentaire Michel is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Op ons congres werd een preview van 30 minuten (engels ondertiteld) vertoond in aanwezigheid van de acteur en de filmmakers. Hier vind je meer informatie over de film.
    Dit rustige intieme moment op ons congres werd door de aanwezigen ontzettend geapprecieerd. Het publiek kwam geëmotioneerd uit de zaal. Met beeld, geluid en ondertiteling was de film voor velen toegankelijk. 
     
  • Robin Hood, Broeder Tuck, terug naar de bossen? Theater, Live voorstelling in het Tekenlab
    Jan Troost & zijn companen willen midden in de samenleving thuis zijn. Zij ijveren voor goed onderwijs, een goede woning, werk, gezondheidszorg, privacy,... in de samenleving, voor mensen met een beperking, voor iedereen. Op ons congres heetten Robin Hood en Broeder Tuck de mensen welkom en wijzen de weg naar de Support Bar: de bar waar iedereen kan gaan hangen, een praatje maken, of vragen om hulp. Robin Hood en Broeder Tuck boden de gasten ook een plek aan in het Tekenlab waar in alle rust kon getekend en gesproken worden over:  wat maakt dat je je hier of ergens anders thuis voelt? Wat is ‘belonging’ voor jou? 
    Hier lees je meer over de ervaringen van Jan Troost in zijn blog.
    www.terugnaardebossen.nl 
     
  • Het Tekenlab dat we inrichtten op ons congres is geïnspireerd op het tekenlab als creatieve onderzoeksmethode, ontworpen door Sofie Sergeant. Het geeft de mogelijkheid aan mensen om zich anders uit te drukken dan via het woord. Zo krijgen we ervaringsverhalen die we anders niet of moeilijker zouden ontdekken. In dit StopMotionFilmpje krijg je een idee van hoe het Tekenlab wordt georganiseerd en waarom.
     
  • Ik ben, dus ik hoor erbij
    Margriet van Kampenhout bracht tijdens het congresdiner haar live voorstelling over de kunst van het ‘erbij horen’ door mensen die zichzelf durven zijn. In dit filmpje vertelt Margriet over haar bijdrage aan ons congres en over de inhoud van haar verhaal die ze ons vertelde. Het verhaal van Margriet werd in het Engels voorgedragen. Dit verhaal is gefilmd door Jan Troost en hier te bekijken. Door op het balkje onder de video te klikken, krijg je de Engelse ondertiteling te zien. Hier kan je de film bekijken met Nederlandstalige ondertiteling. Voor de mensen die geen goed Engels konden was er op de avond zelf een papieren versie van de tekst in het Nederlands uitgeprint. Er was ook een papieren versie van de Engelse tekst beschikbaar voor mensen met een auditieve beperking. 
    www.argentaconsult.nl 
     
  • De reiziger en de reproductie
    Belgisch kunstenaar Saar De Buysere onderzoekt nieuwe technieken en werkt met niet-evidente materialen. Als een stadsplanner of architect brengt ze verschillende elementen samen. Zo ontstaat er iets van een ideale omgeving, een plek waar je je thuis zou kunnen voelen, die ontspanning uitstraalt. De tentoonstelling met de werken van Saar De Buysere waren tijdens het congres te bewonderen in het hotel CASA. Ook na het congres stelde het hotel de werken tentoon tijdens de maanden januari en februari 2018.

    Voor DSiN ontwierp De Buysere de bomen, die structuur en beeld geven aan de studie- en lesmaterialen op de website van DSiN. Elke maand belicht het Kennisplein Gehandicaptensector één van onze bomen, zodat ook het brede publiek ervan kan meegenieten. Hier vind je het overzicht van de reeks op het Kennisplein.

    Op basis van de bomen van Saar De Buysere maakte René Krewinkel (www.krewinkelkrijst.nl) de DSiN-cartoonreeks 'Mixed Forest'
    De bomen en de cartoons werden tentoongesteld tijdens het congres. Met beelden willen we zo de thema's verbonden aan het vakgebied Disability Studies via beeld duidelijk maken aan het brede publiek. De beelden en de cartoons spreken velen aan en zijn laagdrempelig en grappig.
    www.saardebuysere.blogspot.com