Hulpmiddelen, de visibiliteit ervan en inclusie

Intro

Lees meer over de bomen, het doel en opzet van de les- en studiematerialen.

Elk thema kreeg een andere boom als introbeeld. De bomen zijn van de hand van Saar De Buysere. Het thema over 'Hulpmiddelen, visibiliteit, inclusie' kreeg de knotwilg als beeld. Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden: klik hier voor de cartoon. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.

Collega´s hebben over het thema 'hulpmiddelen' een lespakket ontwikkeld: 'Meer dan handig'. Hieronder kan u de docentenhandleiding downloaden. De bijhorende presentaties vindt u onder 'Presentaties'. Onder 'media' vindt u de geluidsfragmenten. Mocht u interesse hebben in de volledige interviews, gelieve ons dan via onderstaand mailadres te contacteren.

We gaan - samen met  de collega´s van 'Meer dan handig' en andere experten - ook op zoek naar beeldmateriaal, artikels, prezi´s, powerpoints en websites die kunnen inspireren en verhelderen.

Het thema 'hulpmiddelen' is altijd in ontwikkeling: we nodigen u uit om onze website gestalte te geven. U kan interessante artikelen, beelden, teksten doormailen naar info@disabilitystudies.nl. Zo kan het lesmateriaal groeien, ontwikkelen, vertakken en reageren op de steeds wijzigende context.

 

Gedicht

HUMAN BEINGS

                look at your hands
    your beautiful useful hands
                you’re not an ape
            you’re not a parrot
    you’re not a slow loris
        or a smart missile
            you’re human

            not british
        not american
            not israeli
    not palestinian
        you’re human

            not catholic
    not protestant
        not muslim
            not hindu
    you’re human

    we all start human
        we end up human
            human first
                human last
            we’re human
        or we’re nothing

    nothing but bombs
        and poison gas
    nothing but guns
        and torturers
    nothing but slaves
    of Greed and War
    if we’re not human

                    look at your body
    with its amazing systems
    of nerve-wires and blood canals
        think about your mind
    which can think about itself
        and the whole universe
            look at your face
    which can freeze into horror
            or melt into love
        look at all that life
            all that beauty
            you’re human
        they are human
        we are human
    let’s try to be human

            dance!

© 2004, the estate of Adrian Mitchell
From: The Shadow Knows
Publisher: Bloodaxe Books, Tarset, 2004
ISBN: 9781852248000

 

Leren

Leren

Kennisplein Gehandicaptensector is een landelijk Nederlands digitaal podium waar professionelen in de ondersteuning van mensen met een beperking kennis en ervaring kunnen delen, met respect voor het bronmateriaal en met respect voor het eigenaarschap in het veld. De informatie is thematisch en op cliëntgroepen geordend. Je vindt er producten waar je direct mee aan de slag kan, maar ook verdiepingsliteratuur op thema en ook verhalen uit de praktijk, informatie over training, leerplekken en bijeenkomsten.

Presenteren

Lezen

Websites

Artikelen

Kijken

YouTube

Maureen Kartika uit Atma Jaya Jakarta is een jonge vrouw met een beperking. Ze werkt als onderzoeker aan de University of Indonesia. Maureen wil heel graag mensen van haar eigen leeftijd betrekken bij 'equal rights for people with disabilities'. Ze heeft haar eigen You Tube kanaal en maakt films over o.a. Make-up.

https://youtu.be/c4Fz7TgPbbA

Film en video (overige)

Cartoons

Elk thema kreeg een andere boom als introbeeld. De bomen zijn van de hand van Saar De Buysere. Het thema over 'Hulpmiddelen, visibiliteit, inclusie' kreeg de knotwilg als beeld. Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden: klik hier voor de cartoon. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.

Kijken: Bestanden

Horen

Voelen

Betekenis

Interpretaties, associaties en betekenissen die opdagen bij de knotwilg:

 • Als de mens bij de knotwilg niet ingrijpt, is de kans groot dat de takken gaan inscheuren, dat de stam vermolmt.  Maar vermolmde knotwilgen zijn een geliefde verblijfplaats voor vogels... Het inzetten van hulpmiddelen bij mensen heeft voordelen op allerlei vlak: mensen kunnen zich makkelijker bewegen, verplaatsen / kunnen beter zien, horen... / mensen kunnen makkelijker voorwerpen hanteren / mensen kunnen zich makkelijker verstaanbaar maken en in dialoog gaan. Deze gigantische voordelen staan soms naast de nadelen van het etiket van het hulpmiddel: mensen gedragen zich soms anders ten opzichte van iemand die een zichtbaar hulpmiddel heeft. Het kan gebeuren dat voor de buitenwereld het hulpmiddel bij wijze van spreken dan samenvalt met 'de mens' in al zijn of haar facetten.
   
 • De knotwilg is een vaste waarde in ons landschap. Hij put zijn kracht uit het water. Ik kijk graag naar hem. Hij voelt aan als een oude vriend.
   
 • De knotwilg wordt geknot... Dit roept bij mij negatieve associaties op. Hij wordt gekortwiekt, tekort gedaan.
   
 • Het vermolmen van bomen, het wegrotten van takken, en het voordeel hiervan voor de omgeving... Moet ik hieruit besluiten dat de maatschappij het fijn vind dat ik in bed blijf?
   
 • De knotwilg komt altijd weer op, groeit altijd weer uit, hoe kort je hem ook snoeit. Net als de passiebloem: die draait zich altijd naar de zon, waar die ook groeit.
   
 • Bij dit beeld denk ik aan: zit ik nog goed? Laat ik niet op oude takken blijven zitten.

 

Doen

Spel en Actie

 • In het 'Meer dan handig pakket' (cfr. handleiding) vind je meerdere opdrachten waarmee je studenten en leerlingen aan de slag kan zetten in het thema 'hulpmiddelen, de visibiliteit ervan en inclusie'.

(Beeldvormings)campagnes

Discussiëren

Discussiegroepen en fora

 • Wij nodigen de lezer uit om contact op te nemen met de makers van het 'Meer dan handig'-pakket via de website en hun contactformulier.

Onderzoeken

Onderzoek

In the first half of 2022 an important research came out and we were surprised to learn that over 96% of government websites exclude disabled men and women from showing on web pages.
You can read it here!

Colofon

Contact

Het is voor ons een uitdaging om elke boom up to date te houden. Gelukkig worden we hiervoor bijgestaan door een team van betrokkenen bij elke boom. Het gaat om experts, mensen met  kennis en/of ervaringsdeskundigheid mbt het thema. Dankzij hen blijven we scherp en kunnen we blijvend aanvullen.

Als u tips heeft voor extra betrokkenen, ziet u zelf iets dat niet (meer) klopt of wilt u iets aanvullen: heel graag via info@disabilitystudies.nl.

We willen met onze les- en studiematerialen niet volledig zijn: dat is eenvoudigweg niet mogelijk. Soms moet je de brug bouwen terwijl je erover loopt en dat is wat we proberen doen. 

Betrokkenen

Sander Hilberink

Hilje Van der Horst

Mieke Cardol

Maartje Hoogsteyns

Jacqueline Kool

Hanna Peels