DS bij de Borrel lezing - Ondersteuning in werk & onderwijs, wat werkt?

Datum
-
Kosten

De bijeenkomst is gratis toegankelijk.

Wij nodigen u van harte uit voor de Disability Studies bij de "Lunch" (borrel) lezing '' op donderdag 14 juni 2018.

Direct aanmelden (gratis).

In werk en onderwijs wordt steeds meer gezocht naar werkwijzen waarop mensen met een beperking langdurig en volwaardig mee kunnen draaien. Adequate ondersteuning is daarbij vaak het sleutelwoord. Die ondersteuning wordt vaker gezocht in vormen van buddy-systemen; samenwerking tussen gelijken. Maar het kan ook zitten in ondersteuning in het opzetten van een bedrijf, ondersteuning door familie, gemeente of een locatie. De uitvoering hiervan verschilt per situatie. Ook verschilt de context van het onderwijs van die op de werkvloer.

In deze "DS bij de Borrel" lezing worden verschillen en ook interessante parallellen besproken door gastsprekers uit de praktijk en uit de wetenschap: 

16:00  Inloop koffie/thee
16:30  Introductie Geert Van Hove
16:35  Inzet van Social Design bij ondersteuning, door ontwerpers Anne Ligtenberg & Mats Horbach
16:55  Project Icarus ICT Dagbesteding, initiatiefnemer Rene van Rixel
17:15  Ondersteuning in het onderwijs, wat werkt? door Geert Van Hove
17:45  Discussie
18:00  Afronding & Borrel  

De lezing & borrel zijn kosteloos. Graag aanmelden voor deze bijeenkomst door het online registratieformulier in te vullen.

Eerdere bijeenkomsten DS bij de lunch

Bekijk de presentaties en verslagen van eerdere bijeenkomsten van DS bij de lunch.

Besloten / Open
Open
Locatie

VU, Hoofdgebouw
Zaal: Agora 1
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Vanaf de hoofdingang van het Hoofdgebouw is het linksaf naar de liften groep. Agora 1 is op de 3e etage.

Toegankelijkheid: De Agorazaal 1 is voorzien van een ringleiding en toegankelijk voor rolstoelgebruikers via een rolstoellift.
Voor specifieke wensen of aanpassingen graag aangeven op het aanmeldformulier.

Aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst doe je door het online registratieformulier in te vullen.

Contact

Irene van Helden
Email: irene.vanhelden@disabilitystudies.nl
Telefoonnummer: 06-47410429

Organisatie

DSiN/ leerstoel Disability Studies
De leerstoel Disability Studies werkt nauw samen met de afdeling Metamedica, VUmc (waar de leerstoel is gevestigd) in onderzoek & onderwijs activiteiten. 

Sprekers

GASTSPREKERS
Anne Ligtenberg & Mats Horbach
Anne Ligtenberg en Mats Horbach zijn twee ontwerpers met een studio in Eindhoven. Zij werken veel aan social design projecten waarin ze abstracte thema’s inzichtelijk maken. Een grote focus in hun projecten is de relatie tussen mensen met een beperking en de norm. Hun recente project heet het Dyslexie boek. Een boek dat, in plaats van het op te schrijven, laat zién hoe dyslectici omgaan met taal. Hun motto is dat met meer inzicht er meer begrip komt en daarmee kan er betere begeleiding bedacht worden.

Rene van Rixel
Rene van Rixel is initiatiefnemer van het project Icarus. Door zijn liefde voor computers besloten Rene en zijn zussen om zelf een ICT dagbesteding te starten voor jongeren die net als hij een beperking hebben en graag willen leren werken met computers. Sinds mei 2017 verzorgt Icarus ICT dagbesteding in Culemborg en in Zeist (mei 2018). Rene:"Ik zit dagelijks op het internet, werk met de computer en leer programmeren. Door mijn handicap is dit het enige wat ik zelfstandig kan. Door middel van mijn aangepaste systeem kan ik gebruik maken van de computer en kan ik via sociale netwerken contact houden met de buitenwereld."

Geert Van Hove
Geert Van Hove is sinds 2013 bijzonder hoogleraar Disability Studies VUmc, binnen het onderzoeksinstituut EMGO+, afdeling Metamedica. Geert Van Hove is tevens sinds 1993 verbonden aan de Universiteit van Gent als hoogleraar Disability Studies en Inclusief Onderwijs, vakgroep Orthopedagogiek. Als hoogleraar aan de Universiteit van Gent is Van Hove nauw betrokken bij families met kinderen met een beperking die kiezen voor inclusief onderwijs en zet hij zich in voor de internationale empowerment beweging “Our New Future”. 

Dutch
flyer DS bij de Borrel lezing