DS bij de Borrel lezing 'Participatief onderzoek - Out of the box' - VOL -

Datum
-
Kosten

De bijeenkomst is gratis toegankelijk.

Het maximale aanmeldingen van 80 is bereikt. Hierdoor is het niet meer mogelijk om aan te melden. Wilt u op de reserveringslijst dan kunt u een email sturen naar: irene.vanhelden@disabilitystudies.nl 

Wij nodigen u van harte uit voor de Disability Studies bij de Borrel lezing 'Participatief onderzoek - Out of the box' op donderdag 27 september 2018.

 “Play is the highest form of research” (Albert Einstein)
 
Participatief onderzoek is gericht op sociale verandering. Hiervoor werken onderzoekers nauw samen met ervaringsdeskundigen. Hun ervaringskennis wordt actief ingezet in het onderzoek. Schouder aan schouder wordt het onderzoek vormgegeven, uitgevoerd, geëvalueerd en gepresenteerd. Hierbij is ‘out-of-the-box’-denken nodig. Waardering van ervaringskennis en het inzetten van creatieve onderzoeksmethoden zijn hierbij onontbeerlijk.

Gerrit van de Berkt, Mirjam Wouda, Mark Meekel, Henriëtte Sandvoort en Sofie Sergeant delen verhalen geïnspireerd door ervaringskennis en zoomen in op verschillende (onderzoek)methoden die ons helpen om bij die ervaringskennis te komen.

Tijdens de "DS bij de Borrel" lezing komen gastsprekers aan het woord uit de praktijk & de wetenschap. Voor, tijdens en na de lezing is er ruimte voor het publiek om in gesprek te gaan. 

16:00  Inloop koffie/thee
16:30  Introductie Alice Schippers, directeur DSiN
16:40  Inzet van creatieve onderzoeksmethoden inclusief filmvertoning Henriëtte Sandvoort & Sofie Sergeant 
17:00  Leven met een label - ervaringen uit de praktijk - Gerrit van de Berkt. 
17:20  Ervaringsdeskundigheid & onderzoek, Mirjam Wouda & Mark Meekel
17:40  Discussie
18:00  Afronding & Borrel  

Eerdere bijeenkomsten DS bij de lunch

Bekijk de presentaties en verslagen van eerdere bijeenkomsten van DS bij de lunch.

Besloten / Open
Open
Locatie

VU, Hoofdgebouw
Zaal: Agora 1 (ovb)
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Toegankelijkheid: De Agorazaal 1 is voorzien van een ringleiding en toegankelijk voor rolstoelgebruikers via een rolstoellift. Er is een schrijftolk aanwezig met Text on Top. 

Aanmelden

Het maximale aanmeldingen van 80 is bereikt. Hierdoor is het niet meer mogelijk om aan te melden. Wilt u op de wachtlijst dan kunt u een email sturen naar: irene.vanhelden@disabilitystudies.nl 

Contact

Irene van Helden
Email: irene.vanhelden@disabilitystudies.nl
Telefoonnummer: 06-47410429

Organisatie

DSiN/ leerstoel Disability Studies
De leerstoel Disability Studies werkt nauw samen met de afdeling Metamedica, VUmc (waar de leerstoel is gevestigd) in onderzoek & onderwijs activiteiten. 

Sprekers

Gerrit van de Berkt, Henriëtte Sandvoort, Sofie Sergeant, Mirjam Wouda, Mark Meekel, Alice Schippers (dagvoorzitter)

Gerrit van de Berkt 
Gerrit van de Berkt heeft in zijn leven te maken gehad met labels die mensen en instanties hem onterecht gaven. Hij gebruikt zijn levensverhaal om presentaties te geven en studenten, onderzoekers en beleidsmedewerkers bewust te maken van wat stigmatisering en labeling met mensen doet. Gerrit werkt o.a. voor de LFB en is actief als VN ambassadeur en GGZ ervaringsdeskundige. Hij ontving in 2016 de Gouden Prokkel in de categorie mensenrechten.

Mirjam Wouda & Mark Meekel
In het project Sociale relaties bevorderen met ICT werken onderzoeker Mirjam Wouda en co-onderzoeker Mark Meekel aan het bevorderen van sociale relaties met hulp van geavanceerde technologie. Het project richt zich op mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Ervaringsdeskundigen hebben een belangrijke plek in het project. Mark en Mirjam delen tijdens hun presentatie hun inzichten hierin. 

Henriëtte Sandvoort & Sofie Sergeant 
Onderzoeker Sofie Sergeant en co-onderzoeker Henriëtte Sandvoort ontwikkelen in hun onderzoek 'Samen werken, samen leren' een coachingstraject voor deelname van mensen met een beperking aan het Nationaal Programma Gehandicapten: Gewoon Bijzonder. In hun coaching programma en onderzoek maken ze gebruik van creatieve onderzoeksmethoden zoals het tekenlabo, een methodiek waarin mensen worden geïnterviewd zonder vragen maar met behulp van hun eigen tekening. 

Dutch