Psychische kwetsbaarheden

Intro

Lees meer over de bomen, het doel en opzet van de les- en studiematerialen.

Elk thema kreeg een andere boom als introbeeld. De bomen zijn van de hand van Saar De Buysere. Het thema 'psychische kwetsbaarheden' kreeg de Japanse kerselaar als beeld. De interpretaties, associaties en betekenissen die opdagen bij de Japanse sierkers verzamelen we onder de tab 'voelen'. De boom is heel nieuw in ons bos van onderwijsmaterialen: we nodigen u uit mee gestalte te geven aan dit gedeelte van onze website. U kan interessante artikelen, beelden, teksten doormailen naar info@disabilitystudies.nl. Zo kan het materiaal groeien, ontwikkelen, vertakken en reageren op de steeds wijzigende context.

Omdat ervaringsdeskundigheid een belangrijk en noodzakelijk gegeven is in de psychische gezondheidssector verwijzen we ook graag naar onze boom van de ervaringsdeskundigheid.

 

Gedicht

De laatste bevindingen

Er waren zoals we dachten te weten twee werelden -  
de echte en die andere  

dit onderscheid is onlangs bij nader onderzoek  
een overbodige illusie gebleken: deskundigen  
hebben in menselijke hersenen gezocht  
en geen verschillen gehoord of gezien  

integendeel, wat zij vonden was met geen pen  
te beschrijven, zo ongelooflijk eenvoudig  
zo mooi  

zij noteerden:  

'De nacht viel in de ramen van ons instituut,  
maanlicht streek over de jonge borsten  
van onze vrouwelijke proefpersoon  

en ja, de door haar hersencellen aangedreven apparaten  
zuchtten en in onze microscopen zagen we  
in haar moleculen melkwegen van verlangen.  

Wij zoeken nog koortsachtig naar formules.'  

Aldus enkele opgetogen, onbedoeld lyrische citaten  
uit hun verslag  

Rutger Kopland (1934)

Uit: Tot het ons loslaat (1997)
Uitgever: Van Oorschot

Leren

Lezen

Websites

Blogs

  • Ervaringswijzer: trefpunt voor psychisch kwetsbare mensen. "Laat je inspireren, ontmoet anderen en ontdek interessante activiteiten in jouw buurt. Deel jouw ervaringen op het forum, via reacties of in de blogs. Meld je aan als lid en volg onze thema's en recensies. Dan worden wij samen wijzer."
     
  • Blog van Grietje Keller

Boeken

Artikelen

Kijken

YouTube

  • De zwarte hond: over depressie

  • Op de website van GGZ Friesland staan sinds kort filmpjes over verschillende psychiatrische stoornissen. ‘We willen laten zien hoe het is om bijvoorbeeld depressief te zijn of autisme te hebben', vertelt hoofd communicatie Louwra Weisfelt. ‘En met beelden kan je emoties het beste overbrengen.'

    De filmpjes laten de psychiatrische stoornis zien door de ogen van degene die er mee te maken heeft. Weisfelt: ‘Herkenbaar voor cliënten dus. Maar het helpt hun naasten ook om de problemen beter te begrijpen.' GGZ Friesland is van plan om het aantal filmpjes uit te breiden. ‘We hebben nu één filmpje over angststoornissen, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten angststoornissen. Die willen we stuk voor stuk gaan uitlichten.'

    Op de website van GGZ Friesland staan filmpjes over ADHD en ADD, autisme, depressie, angst- en eetproblemen, dementie, persoonlijkheids-, seksuele- en traumastoornissen, suïcide en psychoses.

    Klik hier om de filmpjes te bekijken. Bron: Psy.nl

  • Andrew Solomon: Depression, the secret we share, TED talk.

  • Film Gekkenwerk van HEE (Herstel, ervaringsdeskundigheid, empowermen) 

  • Film 'WMO gestript - kwartiermaken'

  • Hannah Arendt

 

Film en video (overige)

  • Op de website van UWV Perspectief staat een lijstje met boeken, apps, films en documentaires over psychiatrie. Indrukwekkende verhalen over mensen met een psychische aandoening: als boek, film, documentaire of in een app.
     
  • Kijken in de ziel: psychiaters
    In de serie 'Kijken in de ziel: psychiaters' interviewt Coen Verbraak psychiaters. Dat levert fascinerende en opvallend openhartige gesprekken op. Het gaat niet alleen over hun vak, maar nadrukkelijk ook over henzelf.
     
  • In dit filmpje vind je het antwoord op de vraag:
    "If you had to imagine your mental illness or disorder as a house, what would it look like?" (Als jij je geestelijke stoornis of kwetsbaarheid in beeld zou moeten brengen, hoe zou dit er dan uitzien?)

TED Talks

Er zijn vele Engels- en Nederlandstalige TED(x) talks over en/of door mensen met een psychische kwetsbaarheid. 

Beeldmateriaal

  • Bobby Baker's Diary Drawings

    "Bobby Baker is one of the most widely acclaimed and popular performance artists working today. She began her diary drawings in 1997 when she became a patient at a day centre. Originally private, they gradually became a way for her to communicate complex thoughts and emotions that are difficult to articulate to her family, friends and professionals.

    The drawings cover Bobby's experiences of day hospitals, acute psychiatric wards, 'crisis' teams and a variety of treatments. They chart the ups and downs of her recovery, family life, work as an artist, breast cancer and just how funny all this harrowing stuff can be."

    Bron: Mental illness and me, Bobby Baker

Horen

Audio

- Dirk De Wachter over normaliteit en 25 andere interessante kwesties: VRT - Van A tot Z

- Paul Verhaeghe op NPO Radio 1: Laten we waanzin normaliseren.

"Wat is een waanzinnige en wie is normaal? En moeten we waanzin behandelen? In het boek Geschiedenis van de waanzin legt de Franse filosoof Michel Foucault een systemisch denken bloot over afwijkend gedrag. Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit in Gent, onderzocht voor een filosofische pamfletreeks in hoeverre die wetten die uit de 17de en 18de eeuw stammen van invloed zijn voor onze huidige tijd. Staat de psychiatrie voor een grote verandering?"

Voelen

Betekenis

Interpretaties, associaties en betekenissen die opdagen bij de Japanse sierkers:

De overvloed aan bloemen bij de Japanse sierkers geeft je telkens dat heerlijke voorjaarsgevoel. De bloemen zijn van een overweldigende schoonheid en verrassen ons elk jaar opnieuw. We kozen de Japanse sierkers bij het thema 'psychische kwetsbaarheden' omdat ook mensen met psychische kwetsbaarheden over deze tedere, verrassende maar kwetsbare kracht kunnen beschikken. 

Doen

Technologie

  • Harteklap: Rouw en verliestherapeute geeft - anoniem - gratis online hulpverlening via haar website. 

(Beeldvormings)campagnes

  • Het Dolhuys
     
  • Het Museum Dr. Guislain
  • Fonds Psychische Gezondheid en het Landelijk Platform GGz zijn samen de beweging MIND gestart, voor en door iedereen die te maken heeft met psychische problemen. MIND streeft een betere kwaliteit van leven na van mensen die te maken hebben met psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Bij MIND vind je informatie, inspiratie en steun. Maar je kunt ook zelf bijdragen! Je kunt je verhaal vertellen, een bijeenkomst of sponsorloop organiseren of zelf sponsoren. Heb je ideeën over hoe de zorg en ondersteuning aan mensen met psychische problemen in Nederland geregeld zou moeten worden? MIND zorgt ervoor dat jouw wensen bij de politiek terechtkomen. Wil je weten hoe anderen omgaan met psychische problemen? MIND laat je inspirerende verhalen zien en brengt je in contact met mensen met dezelfde soort ervaringen. Lees meer over MIND. Volg MIND op social media: Facebook / Twitter / Linkedin / Youtube / Instagram
     
  • Het depressiegala

 

Organiseren

  • Het Landelijk Platform GGz (LPGGZ) is dé koepel van, voor en door cliënten- en familieorganisaties in de ggz. Gezamenlijk vertegenwoordigt het LPGGZ meer dan een miljoen Nederlanders die jaarlijks een beroep doen op de ggz. De LPGGZ streeft ernaar de positie van deze mensen structureel te verbeteren. 

  • Het ggz-panel is een initiatief van het Landelijk Platform GGz, de koepel van, voor en door 20 cliënten- en familieorganisaties in de ggz. Dankzij panelleden kan het Landelijk Platform GGz snel onderzoeken wat er leeft onder een grote groep (ex)ggz-cliënten, familie en/of naasten. Bijvoorbeeld over de kwaliteit van de zorg binnen of buiten ggz-instellingen, of over inkomen, werk en/of woonsituatie. Deze mening en ervaring is belangrijk voor het verbeteren van de ggz en voor het verstevigen van de rechtspositie van ggz-cliënten en familie. 

  • Ervaringswijzer: trefpunt voor psychisch kwetsbare mensen. "Laat je inspireren, ontmoet anderen en ontdek interessante activiteiten in jouw buurt. Deel jouw ervaringen op het forum, via reacties of in de blogs. Meld je aan als lid en volg onze thema's en recensies. Dan worden wij samen wijzer."

  • Waanzin festival

Discussiëren

Discussiegroepen en fora

Online communities

  • MIND Blue: een online community waar mensen met een depressie en hun naasten ervaringen kunnen delen én met elkaar in contact kunnen komen. Mensen die direct hulp nodig hebben wordt hulp geboden via Korrelatie en 113Online (zelfmoordpreventie). MIND Blue is een initiatief van De Depressie Vereniging, het Fonds Psychische Gezondheid, Korrelatie en het Landelijk Platform GGz. Aanleiding voor de samenwerkende organisaties om het platform www.mindblue.nl te ontwikkelen is het versnipperde aanbod op het internet over het thema depressie en het gebrek aan een veilig platform waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om ervaringen te delen. 
     
  • Harteklap: Rouw en verliestherapeute geeft - anoniem - gratis online hulpverlening via haar website. 

Colofon

Contact

Het is voor ons een uitdaging om elke boom up to date te houden. Gelukkig worden we hiervoor bijgestaan door een team van betrokkenen bij elke boom. Het gaat om experts, mensen met  kennis en/of ervaringsdeskundigheid mbt het thema. Dankzij hen blijven we scherp en kunnen we blijvend aanvullen.

Als u tips heeft voor extra betrokkenen, ziet u zelf iets dat niet (meer) klopt of wilt u iets aanvullen: heel graag via info@disabilitystudies.nl.

We willen met onze les- en studiematerialen niet volledig zijn: dat is eenvoudigweg niet mogelijk. Soms moet je de brug bouwen terwijl je erover loopt en dat is wat we proberen doen. 

Betrokkenen

  • Jacqueline Kool
  • Grietje Keller
  • Jan Bransen
  • Doortje Kal
  • Hilleke Linthorst
  • Karin van den Bosch