Vormgevings- en dagbestedingsprojecten gepresenteerd tijdens DS bij de Borrel

Afgelopen donderdag 14 juni was er een DS bij de borrel lezing. Twee mooie presentaties kwamen aan bod van mensen die met hun initiatieven anders durven kijken naar en omgaan met ondersteuning in werk & onderwijs voor mensen met een beperking. Vormgevers Anne Ligtenberg en Mats Horbach vertelden hoe zij vormgeving inzetten om mensen te laten ervaren wat het betekent om dyslexie te hebben, of autisme, of een psychische aandoening. 'Mensen moeten zich zelf een beeld kunnen vormen van hoe iets is, het verbinden met hun eigen ervaringen en vervolgens dit op hun beurt delen met anderen via eigen verhalen'. Anne en Mats ontwierpen onder meer Het Dyslexie Boek: een boek dat mensen met dyslexie helpt om zelf uit te leggen wat ze hebben.

Anne Ligtenberg heeft dyslexie. Anne: 'Bij een woord, zoals 'vis', heeft iedereen zijn eigen beeld van een vis in het hoofd. Eén woord kan, en mag, vele beelden oproepen. Maar je mag het maar op één manier schrijven.'

Vervolgens werd het Project Icarus gepresenteerd door Rene van Rixel, zijn zus Angelique en coördinerend begeleider Thomas Schoonheim. Stichting Project Icarus verzorgt ICT dagbesteding voor jongvolwassenen met een beperking in Culemborg en Zeist. In hun presentatie benadrukten zij hierin nadrukkelijk dat Icarus niet een dagbesteding is dat aan ICT doet, maar op de eerste plaats een ICT bedrijf is waar ook zorg en ondersteuning wordt verleend. Hart van Nederland besteedde aandacht aan de opening.

Icarus is begonnen als dagbesteding voor mensen met een fysieke beperking. Tegenwoordig komen er ook mensen met psychische beperkingen. Angelique: 'Zij bleken ook goed bij ons te passen. Wij staan open voor iedereen met leervermogen die meer wil leren over ICT. Leren en ontwikkelen staan bij ons centraal.'

Foto's op Facebook

Volgende bijeenkomst

De volgende DS bij de lunch/borrel bijeenkomst vindt plaats op donderdag 27 september 2018. Thema: 'Participatief onderzoek - Out of the Box'.

Eerdere bijeenkomsten DS bij de lunch of borrel

Bekijk de presentaties en verslagen van eerdere bijeenkomsten van DS bij de lunch of borrel.