Onderwijsthema's & Meer dan Handig

Sofie Sergeant, onderwijscoordinator bij DSiN, besprak op 10 maart j.l. tijdens de eerste Disability Studies bij de lunch bijeenkomst van 2016 het nieuw ontwikkelde les- en studiemateriaal. Dit materiaal is te vinden op de gelijknamige pagina op de website van DSiN. Het onderwijsmateriaal is ingedeeld in diverse thema's. Binnen elk thema worden één of meerdere lespakketten geplaatst.

Een van de onderwijsthema's is het thema 'Hulpmiddelen, de visibiliteit ervan en inclusie'. Bij dit thema vind je het lespakket 'Meer dan Handig'. Dit lespakket is ontwikkeld door Mieke Cardol en Sander Hilberink van het Lectoraat Disability Studies - Diversiteit in Participatie van de Hogeschool Rotterdam. Tijdens deze DS bij de lunch bijeenkomst presenteerden ze dit lespakket, bespraken de totstandkoming ervan en het proces van inbedding in het bestaande onderwijs. Het lespakket heeft momenteel een plek gekregen binnen de minor Disability & Diversiteit van de Hogeschool Rotterdam. 

Het laatste deel van de bijeenkomst werd besteed aan een discussie over het DSiN-onderwijsmateriaal en de presentatie op de website van DSiN. Hierbij worden afbeeldingen van bomen gebruikt. Elk thema heeft een eigen boom gekregen. Bij het thema Hulpmiddelen is gekozen voor de knotwilg. De bomen riepen veel discussie op. Iedereen heeft zijn eigen associaties bij een bepaald beeld. Beelden kunnen ook gebruikt worden om het gesprek op gang te helpen. Aan de hand van een beeld kunnen mensen ervaringen en betekenissen met elkaar delen.

De bomen zijn ontworpen door kunstenaar Saar De Buysere. Dankzij de samenwerking met cartoonist René Krewinkel en met grafisch vormgever Desiree Meulemans creeren we nu peu à peu cartoons bij elk thema. De cartoons van deze gloednieuwe serie 'Mixed Forest' vindt u hier.

De volgende DS bij de lunch bijeenkomst is op 26 mei 2016. Er zal dan aandacht zijn voor de Academie voor Kwaliteit van Bestaan van stichting Arduin.

Eerdere bijeenkomsten DS bij de lunch

Bijlage Grootte
presentatie_meer_dan_handig_10-3-2016.pdf 412.86 kB