Artikel in Disability & Society

Elisabeth De Schauwer, Silke Daelman, Hanne Vandenbussche, Sofie Sergeant, Inge Van de Putte en Bronwyn Davies publiceerden het artikel 'Desiring and critiquing humanity/ability/ personhood: disrupting the ability/disability binary' in Disability & Society, maart 2020.

Het gevecht dat niemand wint

De auteurs van dit artikel doken in hun foto-archief en hun eigen jeugd. Ze gingen op zoek naar hun persoonlijke gevecht met het eigen kunnen en de confrontatie met het niet-kunnen.

Veelkoppige draak
 

De auteurs (h)erkenden allen de koppige EN meerkoppige draak in hun leven: de eigen hydra. Voor elk drakenhoofd die de ridder overwint, verschijnen er twee in de plaats. Voor elke uitdaging die je overwint verschijnen er nieuwe uitdagingen in de plaats: meer, verder, anders.

Ik moet laten zien wat ik kan. Mijn persoonlijk kapitaal benutten. Tonen dat ik ertoe in staat ben. Kijk, zie mij doen, zie wat ik kan. Kan JIJ dat ook? Kan jij DAT ook? Kan jij dat OOK?
De ander overtuigen. Niet door de mand vallen. Niet tonen dat ik wankel.
Nee, ik niet, ik blijf rechtop, in de wereld van de winnaars.

Het is en blijft een koppig fenomeen: dat we het moeten hebben over ‘disability’ (beperking) om uiteindelijk bij onze eigen ‘ability’ (het vermogen te kunnen en te slagen) te belanden. De auteurs zagen – door hun eigen koppige gevecht – hoe mooi het kan zijn om ‘te slagen’ maar ook hoe we elkaar hierdoor buitenspel zetten. De auteurs werden geconfronteerd met het feit dat ook wij er willen staan, in ons spreekwoordelijk ridderpak, in de wereld van zij die ‘het maken’. En er komt in elk leven een moment van minder energie, van ziekte, van ouder worden, ... waardoor onze ambities onder druk komen te staan.

In het artikel dagen de auteurs de lezers uit om de tweedeling ‘normaliteit’ en ‘abnormaliteit’ te verlaten. Het is door met elkaar samen te werken en samen te leven, door te verbinden, dat we die tweedeling kunnen overstijgen. Je kan het artikel lezen als een ode aan diversiteit en als een pleidooi voor ruimte voor andersheid en anders kijken.

 

Voor meer informatie: mail naar Sofie Sergeant: sofie.sergeant@disabilitystudies.nl

 

Elisabeth De Schauwer, Silke Daelman, Hanne Vandenbussche, Sofie Sergeant, Inge Van de Putte & Bronwyn Davies (2020): Desiring and critiquing humanity/ability/personhood: disrupting the ability/disability binary, Disability & Society, DOI: 10.1080/09687599.2020.1735306