Disability Studies and me…

René Krewinkel
|

Op een druilerige middag ergens in september 2011 - ik zat zwaar mijn midlife crisis te verwerken - lichtte mijn iPhone 2 ineens op met een persoonlijk berichtje van Liesbeth Rector. Zij volgde me al een tijdje op Twitter en had zo mee gekregen hoe mijn oude passie voor het tekenen door genoemde midlife crisis nieuw leven werd in geblazen.

Als kind had ik het plan om ooit striptekenaar te worden, ik tekende op alles wat los en vast zat, verzon en tekenende avonturen voor mijn zelf gecreëerde figuurtjes. Op een gegeven moment verzon ik zelfs een wollig figuurtje met grote ogen en grote blote voeten. Niet veel later verschenen ineens de Wuppie’s. Nou wil ik niet beweren dat Vader Abraham mij nog een grote zak geld schuldig is, maar het idee heeft me nooit losgelaten…

Hoe dan ook, de jaren zeventig in het godvergeten Kerkrade waren nou niet bepaald een gezonde voedingsbodem voor een aspirant striptekenaar en het idee schoof langzaam naar de achtergrond. Vele jaren later liep ik me als duur betaalde IT-consultant druk te maken over SLA’s en KPI’s, totdat er iets knapte en ik me realiseerde hoe banaal de wereld was waarin ik terecht was gekomen. Stevig last van een “bore-out”, zoals de re-integratie coach het noemde, moest ik “rust nemen” en inmiddels was de techniek zover dat ik op mijn computertje kon tekenen, en ging ik dat maar doen.

En mijn cartoons - het gekozen vehicle - werden zowaar succes. Op Twitter groeide mijn publiek snel en kreeg ik zelfs een hele schare trouwe fans en diverse blogs vroegen me om materiaal.

Tot ik die middag ergens in september ineens het berichtje van Liesbeth kreeg. Of ik voor een congres wilde tekenen, en wat dat ging kosten… Ja, wil ik wel en ehh… geen idee…

Het congres in kwestie (Congres World Report On Disability And CBR Guidelines In Different National And Cultural Contexts) bleek HET CONGRES te zijn waar Disability Studies in Nederland geboren is: Ik heb zelfs de beschuit met muisjes getekend.

Zo is het begonnen en langzaam maar zeker is mijn samenwerking met Disability Studies behoorlijk geïntensiveerd. Los van illustratief werk, heb ik mijn kennis en vaardigheden ook mogen inzetten om andere projecten van Disability Studies op ICT gebied te ondersteunen. Over deze projecten kan ik enorm gaan uitweiden, maar bekijk ze vooral op de respectievelijke websites: Ebb, en de Cabrio Training.

Ik werk verder niet direct met een doelgroep, maar ik ervaar het als een enorme eer dat ik mijn vaardigheden mag inzetten om de wereld een stukje inclusiever en toegankelijker te maken.

Disability Studies and me… Ja, dat werkt wel….

René Krewinkel werkt als freelance cartoonist, illustrator, vormgever, app- & webbouwer en verzorgt trainingen in diverse ICT-onderwerpen.

 

Geboortekaartje DSiN

Geboortekaartje DSiN