Wederkerigheid in de praktijk

Door Silke Hoppe op vr, 23/12/2011 - 13:41

Veel mensen vinden niet fijn om afhankelijk te zijn. Maar wanneer is afhankelijkheid eigenlijk erg?

Uit mijn onderzoek blijken vooral twee dingen. Ten eerste dat afhankelijkheid dragelijker is wanneer mensen aan wederkerige relaties deel kunnen nemen, dat wil zeggen dat hun relaties in balans zijn qua geven en nemen. Ten tweede helpt het om een verschil te maken tussen dingen zelf doen (executional autonomy) en bepalen wat gedaan wordt (decisional autonomy). Iemand met een chronische ziekte of functiebeperking kan misschien niet zelf de jas aandoen, maar wel bepalen wie hem of haar hierbij helpt en wanneer dit gebeurt. Op grotere schaal kan dit betekenen dat de persoon in staat is om zijn eigen leven te bepalen en verwezenlijken.

Ik sluit deze blogserie af met een citaat van een informant die heel duidelijk heeft omschreven wat onafhankelijkheid en wederkerigheid voor haar betekent: “Op een bepaalde manier ben ik onafhankelijk, ik vind het heel fijn om mijn eigen keuzes te kunnen maken. Maar ik weet: ik ben nooit echt onafhankelijk. Ik ben bijvoorbeeld afhankelijk van mijn hulp die elke week komt, want anders worden de boterhammen niet gesmeerd. In die zin ben ik absoluut afhankelijk. Maar het moet in balans zijn en niet een te groot deel worden van je leven. Zeggen dat je niet afhankelijk wilt zijn, is een utopie, zeker met zo’n aandoening. Maar dan is die wederkerigheid belangrijk waar je het net over had. Afhankelijk zijn, hulp moeten vragen aan mensen is met name heel vervelend als ik nooit in staat ben om iets terug te doen. Als ik aan mijn vriendin vraag: ‘Ga je mee met mij naar de Ikea, ik wil zo graag dingetjes kopen?’ dan gaan we met haar auto. Ik kan al jaren niet meer zelf auto rijden. Maar ik weet dat zij bepaalde problemen heeft en het heerlijk vindt om met mij te praten. Dus als we dan samen met haar auto gaan, dan zorg ik natuurlijk dat we effetjes bijpraten. Dat vind ik ontzettend fijn, dan weet ik dat zij er ook iets aan heeft. Ik kan praktisch gezien niet zo veel dingen doen, behalve bloemen kopen, maar op een andere manier weet ik dat ik er ook voor haar kan zijn. Als dat niet zo zou zijn, dan zou ik het veel lastiger vinden die hulp van haar te vragen. Dus het is toch het feit dat je het gevoel hebt dat je zelf ook iets te bieden hebt. Als dat er niet meer is, dan wordt het toch wel lastiger”.

Silke Hoppe
Universiteit van Amsterdam

Lees de vorige blog: Ervaring

Lees de volgende blog: Leven met maar één sociale rol