driedaagse praktijkworkshop "Een inclusieve manier van leven"

‘Een goed leven’ is iets wat iedereen bezighoudt. Hoe leef ik mijn leven te midden van en samen met anderen? Voor mensen die om welke reden dan ook buiten de boot zijn gevallen is deze vraag nog nadrukkelijker aanwezig. Er wordt veel over gesproken en zorgaanbieders hebben ‘een inclusief leven’ vaak hoog in het vaandel staan. Maar hoe je dit in de praktijk brengt is nog niet zo eenvoudig. In deze workshop maken we met u een plan voor een inclusief leven voor uzelf of voor iemand waar u bij betrokken bent.

Inhoud Deze praktijkworkshop bevat de volgende onderwerpen:

• Hoe ziet een inclusieve manier van leven eruit?

• Waarom is het zo ingewikkeld om een inclusieve manier van leven te creëren voor en met mensen met een beperking?

• Positieve voorbeelden van mensen die voorheen buitengesloten waren en die nu een inclusieve manier van leven hebben.

• Hoe waardevolle sociale rollen een krachtige manier zijn om een inclusieve manier van leven mogelijk te maken.

• Praktische toepassing van de ideeën: Van elke deelnemer wordt gevraagd mee te denken met een persoon die graag een inclusieve manier van leven wil hebben. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn of een persoon die ondersteuning krijgt van een zorgaanbieder. Dit betekent: meedenken over een visie op de waardevolle sociale rollen die deze persoon zou kunnen vervullen. Tijdens deze workshop maakt u een plan om de betreffende persoon te assisteren in het proberen en het zich eigen maken van gewaardeerde sociale rollen.

• Ideeën over hoe je datgene wat je in de workshop geleerd hebt door kunt geven aan de personen die ondersteund worden, families, begeleiders en de eventuele zorginstellingen waar mensen gebruik van maken. Werkvormen Tijdens deze workshop werken we veel in groepjes. In de groepjes maakt u plannen voor een inclusief leven en helpt u anderen hun plan te maken.

Voor wie is de workshop bedoeld?

De workshop is bedoeld voor mensen die ondersteuning krijgen, (support) medewerkers, management, familieleden, belangenbehartigers en geïnteresseerden uit het netwerk van mensen die op zoek zijn naar een inclusieve manier van leven. Tijdens de workshop maakt u (opnieuw) kennis met Social Role Valorization (oftewel Sociale Rol Versterking) en gaan we dit toepassen in de praktijk. Een deel van de SRV theorie gaat over uitsluiting. Mensen die ondersteuning ontvangen en hun verwanten hebben hier ervaring mee. Voor andere geïnteresseerden en betrokkenen is voorkennis van de SRV theorie een pré. De praktijkworkshop is het meest effectief als betrokkenen (familie en ondersteuners) rondom of samen met de persoon die ondersteuning nodig heeft, als groep aan de workshop deelnemen. U maakt samen een visie en een plan waarmee u, na de workshop, direct aan de slag kunt gaan. Wilt u zeker weten of deze workshop iets voor u is, neem dan even contact met ons op. 

Deze driedaagse workshop vindt plaats op 29, 30 en 31 januari 2014. De cursus wordt gegeven op de volgende locatie: Congrescentrum De Werelt Westhofflaan 2, 6741 KH Lunteren. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Het congrescentrum is toegankelijk voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Mensen die gebruik willen maken van hulpmiddelen wordt gevraagd contact op te nemen met De Werelt zodat het verblijf zo optimaal mogelijk kan verlopen. De prijs U betaalt €1300 exclusief diners en overnachtingen. Als u blijft slapen en mee-eet, dan kost het €1500. Voor aanmeldingen die voor 1 december 2013 binnen zijn, geldt een korting van €100. Tot 1 december 2013 kan de cursus geannuleerd worden. In dat geval wordt 20% van het cursusgeld in rekening gebracht. Bij annulering na 1 december, wordt het cursusgeld niet geretourneerd maar is er wel de mogelijkheid een vervanger te sturen. We zijn nog op zoek naar sponsormogelijkheden voor mensen die niet het totale bedrag kunnen betalen. Eerder is dit altijd gelukt. Laat daarom bij uw aanmelding weten als deelname afhankelijk is van sponsoring. 

Ziet u mogelijkheden voor sponsoring laat het ons dan ook weten. De cursus is deels Engelstalig. Workshopleider Darcy Elks spreekt zeer toegankelijk Engels en vragen kunnen ook in het Nederlands gesteld worden. Ter plekke zullen op een scherm indien nodig lastige woorden of termen in het Nederlands worden vertaald/uitgelegd. De begeleiders van de werkgroepen zijn Nederlands.

U kunt ook samen met anderen, gebruik maken van een 'fluistertolk'. Dit is iemand die bij een groepje mensen zit en in voorkomende gevallen ter plekke vertaalt wat er gezegd is. 

Dutch