Verlengde samenwerking NSGK en DSiN

NSGK heeft de samenwerking verlengd met DSiN. Onderdeel van de samenwerking is het ondersteunen van de bijzondere leerstoel Disability Studies (opgericht in 2013) aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. 

Disability Studies is een relatief jong wetenschapsgebied dat het fenomeen ‘disability’ in verschillende (maatschappelijke) contexten bestudeert. Onderzoekthema’s van de leerstoel zijn o.a. Family Quality of Life, (Arbeids)participatie, Inclusie, Beeldvorming en stigmabestrijding, en Ervaringsdeskundigheid. Voorbeelden van onderzoeksvragen zijn:‘Welke factoren bevorderen de kwaliteit van leven van gezinnen met een kind met een beperking?’ of ‘Welke rol kan een creatieve onderzoeksmethode spelen bij het bespreekbaar maken van stigma’s?’. 

Net als NSGK deelt de leerstoel het motto "Niets over ons, zonder ons". Het wetenschappelijke onderzoek is zoveel mogelijk coöperatief van opzet. Dit houdt in dat in de meeste onderzoeksprojecten onderzoekers met en zonder een beperking met elkaar samen werken. Daarnaast creeërt de leerstoel een kweekvijver van talentvolle jonge studenten en wetenschappers met een beperking die stage- en promotieonderzoek doen in binnen- en buitenland. 

Lees ook het bericht op de website van de NSGK