© ZonMw 2021 - Tekst Ron Magnée
Promoveren met een proefschrift en een podcast
Sofie Sergeant (Disability Studies in Nederland) verdedigde eind mei met succes haar proefschrift. Vier jaar lang had ze hiervoor onderzoek verricht. Ze legde haar bevindingen evenwel niet alleen op geschrift vast. Samen met Henriëtte Sandvoort van de LFB nam ze ook een driedelige podcastserie op. Iets wat ze zelf de 'easy listening-versie' van haar proefschrift noemt.
'Working Together, Learning Together. Towards Universal Design for Research', dat is de titel van het proefschrift dat Sofie Sergeant eind mei met succes verdedigde aan het VUmc. Voor het promotieonderzoek werkte Sofie vier jaar lang samen met Henriëtte Sandvoort van de LFB. Samen ontwikkelden ze de Cabriotraining en richtten ze het Cabrioteam op.
Landelijk onderzoeksproject
De Nederlandse vertaling van haar proefschrift, 'Samen werken, samen Leren' (WTLT), was eveneeens de naam van het landelijke inclusieve onderzoeksproject dat Sofie en Henriëtte van 2016 tot 2020 uitvoerden. Samen bezochten ze tien verschillende projecten van het programma Gewoon Bijzonder van ZonMw. Daar zagen zij dat samenwerking tussen academici, professionals en ervaringsdeskundigen niet vanzelf gaat. Vervolgens ontwikkelde Sofie trainingen voor andere inclusieve onderzoeksteams. Daarbij stelde ze vier voorwaarden voor inclusief onderzoek vast en onderzocht die nader: veiligheid, ruimte, communicatie en reflectie. De ontwikkelde training werd CABRIO-training genoemd: een coaching- en trainingsprogramma voor ‘transdisciplinaire’ teams bestaande uit onderzoekers met een academische achtergrond, professionals uit diverse disciplines en onderzoeksteamleden met een beperking.
Naast het proefschrift ook een podcast
Bijzonder is dat Sofie niet alleen het proefschrift schreef, maar ook met Henriëtte een korte podcastserie opnam. Hierin legt het tweetal het onderzoek nog eens rustig en in begrijpelijk taal uit. De podcast staat sinds kort op Spotify en kan daar beluisterd worden. In totaal gaat het om drie delen van telkens nét geen half uurtje.
Drie delen
In het eerste deel gaan Sofie en Henriëtte in op inclusief onderzoek in het algemeen: wat is het en waarom is het zo belangrijk? Het tweede deel van de podcastserie gaat over taal: waarom zijn woorden van belang en waarom doen we het allemaal nog zo vaak fout? Tot de slot het derde deel, dat gaat over 'prutselen', oftewel prutsen en knutselen. Waarom mag en moet het? En is de wetenschap er klaar voor?
Sofie en Henriëtte zijn voorlopers
Sofie en Henriëtte zijn in ieder geval tevreden met het resultaat. Met hun podcast schrijven ze als het ware geschiedenis, want het combineren van een podcast en een proefschrift gebeurt nog maar zelden. Sofie heeft inmiddels voor de begeleidende podcast bij een proefschrift alvast een ludieke term bedacht. 'Bij een proefschift komt vaak een easy read-versie, oftewel een makkelijk leesbare editie. Deze podcast kun je zien als een easy listening-versie, waar je gemakkelijk naar kunt luisteren.'
© ZonMw 2021 - Tekst Ron Magnée
Deze publicatie staat ook op de site van ZonMw en is hier te zien.