Onbeperkt genieten in inclusieve musea

Het Van Abbemuseum startte in 2014 met het toegankelijkheidsprogramma 'Special Guests'. Doel van het programma was om het museum toegankelijk te maken voor mensen met een auditieve, visuele of fysieke beperking. Het programma is ontwikkeld en uitgevoerd samen met mensen met een beperking.

In de gelijknamige publicatie 'Special Guests' deelt het museum de resultaten van dit programma. De publicatie bevat artikelen van diverse auteurs rondom het thema: toegankelijke en inclusieve musea. Binnenkort is deze publicatie ook op de website van het Van Abbemuseum gratis te downloaden. 

Jacqueline Kool en Sofie Sergeant schreven één van deze artikelen: 'Het museum als 21e-eeuwse Wunderkammer. Een ode aan diversiteit vanuit Disability Studies'. In dit artikel benoemen ze het belang van het betrekken van mensen met een beperking bij de ontwikkeling en uitvoering van programma's en projecten.

'Hoe kunnen musea meer ruimte maken voor bezoekers met uiteenlopende beperkingen, op een wijze die aansluit bij diversiteitsdenken? En in het bijzonder: hoe kan kunst ons helpen onze visie op wie en wat wel/niet normaal is, op te rekken en uit te dagen?', aldus Jacqueline en Sofie in hun artikel.