Ivan Browns "Disability humour" trekt aandacht

Ivan Brown, Canadees en gastdocent bij Disability Studies, verzorgde voor DSiN en de Leerstoel een tweetal lezingen over hetzelfde onderwerp: "Disability Humour: Is it OK to laugh?" De eerste lezing maakte onderdeel uit van de Disability Studies bij de lunch-lezingenreeks en werd gehouden op de toepasselijke datum van 1 april. Een dag later besprak prof. Brown het onderwerp nogmaals tijdens een avond over disability en film, onderdeel van het "Kunst en Inclusie"-programma van DSiN.

Het onderwerp bleef niet onopgemerkt. Eerder schreven we al dat Patientervaringsverhalen een verslag plaatste. Voor Coleta Platenkamp was de lunchlezing aanleiding om te reflecteren op wat zij zelf grappig vindt: situaties uit de zorg, waarbij de humor een boodschap heeft, of gebruikt wordt om misstanden aan de kaak te stellen. Coleta: "Op dat moment moet ik lachen mét, maar misschien toch ook een beetje over. Want vanuit cliënten perspectief is meer aandacht voor minder personen gewoon gewenst, maar zuster Tineke [personage dat tijd hebben voor cliënten maar saai vindt, red.] denkt er anders over". 

Nu besteedt ook Ervaringswijzer aandacht aan de genoemde lunchlezing. Ook deze website werkt vanuit het cliëntenperspectief c.q. de ervaringsverhalen van, in dit geval, mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ireen van der Lande en Laura Vegter vroegen in een Skype-interview met Ivan Brown naar de relatie tussen humor en mental disabilities: "Is the relation between humour and mental disabilities less common?" Waarop Brown antwoordde: "I think so. We'€™re not as sophisticated in accommodating people with mental disabilities, probably because we don'€™t understand mental health problems as well".

Ben je het hier mee eens? Of juist niet? Onder het verslag op Ervaringswijzer kun je je reactie kwijt. Ook willen zij graag weten hoe jij, als je zelf last hebt van 'psychische ingewikkeldheden', humor gebruikt in de omgang met jezelf en anderen.

Elders op onze eigen website vind je de uitgebreidere verslagen van 1 april en 2 april.