Geslaagde bijeenkomst Almere, Inclusieve Stad!

In de Glasbak (Theater & Cultureel Centrum) vond op vrijdagmiddag 15 maart de officiële aftrap plaats voor het project “de inclusieve stad Almere”. Het project wordt door DSiN uitgevoerd in samenwerking van de Gemeente Almere en Hogeschool Windesheim Flevoland. 

Artikel ALMERE VANDAAG
ALMERE / MICHEL VAN DEN BERGH - Almere wil een zogenaamde inclusieve stad worden. Dit is een stad waar ook mensen met een beperking probleemloos kunnen wonen, werken en recreëren.

De inclusieve stad is een project van het onderzoeksinstituut Disability Studies in Nederland (DSiN). Almere heeft zich opgeworpen als proeftuin. Daarom werkt DSiN samen met de gemeente Almere, Hogeschool Windesheim en de Almeerse Belangengroep voor Recreatie en Integratie (ABRI). De samenwerking heeft tot doel om de leefsituatie van mensen met een beperking te verbeteren. Door initiatieven te stimuleren en te verbinden wordt de stad structureel aangepast zodat mensen met een beperking er op gelijke wijze deel van uitmaken.

Gisteren vond in theater De Glasbak de eerste officiële bijeenkomst plaats. Op de bijeenkomst ‘Almere, inclusieve stad’ namen onder andere wethouder Ineke Smidt, Windesheim-directeur Duco Adema en DSiN-directeur Alice Schipper in een panel plaats. Zij kregen vragen vanuit het publiek voorgelegd. De meer dan honderd aanwezigen hadden even daarvoor tijdens workshops ervaringen uitgewisseld.

Wethouder Smidt vertelde dat het in Nederland slecht gesteld is met de bereikbaarheid van horeca voor gehandicapten. Dat ondervond ze aan den lijve toen ze haar enkel had gebroken en ze zich in een rolstoel moest verplaatsen. Een kopje koffie halen bleek in veel horecagelegenheden onmogelijk.

Een oproep vanuit de zaal om al tijdens de bouw van voorzieningen rekening te houden met de toegankelijkheid voor gehandicapten, werd door de wethouder dan ook omarmd. Duco Adema van Hogeschool Windesheim bood daarop aan om zijn studenten Bouwkunde mee te laten kijken in de ontwerpfase. Het aanbod werd met applaus beloond.

- Almere Vandaag, 16 maart 2013 -