De papierberk voor creatieve onderzoeksmethoden

Thu, 10/26/2017 - 11:40

Het Kennisplein Gehandicaptensector brengt steeds een van de thema's van ons les- en studiemateriaal voor het voetlicht. Deze keer: arts-based research en creatieve onderzoeksmethoden, met als symbool de papierberk.

De papierberk is een schilderachtige berk met een bijzonder mooie witte schors. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en dankt zijn naam aan het feit dat de oorspronkelijke bewoners de witte berkenbast gebruikten om hun aantekeningen op te maken. Vandaar dat de papierberk als symbool kan staan voor dit thema over de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en kunst. Daarom is deze boom gekozen voor het thema 'Creatieve Onderzoeksmethoden'.

Disability Studies geeft stem aan ervaringsgerichte verhalen. Het menselijke, het subjectieve wordt op de voorgrond geplaatst als tegengewicht voor het medisch verklarend denken dat vaak dominant is in de zorgsector. Vanuit arts-based research wordt er voor iedere persoon gezocht naar een particuliere manier om zijn verhaal te vertellen. Zo komen ook verhalen aan het licht die niet zouden opgenomen worden in traditioneel gestandaardiseerd onderzoek. In Arts-Based Research gebruikt men daarvoor verschillende kunstvormen om onderzoeksmateriaal uit te drukken, te analyseren en te interpreteren.