Creatief aan de slag in de Inclusieve Gemeente Geldermalsen

Op donderdag 5 november werd een bijeenkomst gehouden over het project de inclusieve gemeente Geldermalsen. Twee documenten zijn toegevoegd en laten resultaten zien van deze avond. 

In de presentatie over de tekentafels zijn tekeningen toegelicht die tijdens het "creatief aan de slag" programmaonderdeel werden gemaakt. Klik hier voor deze prezi presentatie.

En hoe gaat het nu verder?

Tijdens de tekensessie werd de vraag gesteld "Hoe kan je nu van tekenen met elkaar de inclusie in Geldermalsen bevorderen?"

Het bevorderen van inclusie is een proces waar je binnen een gemeente samen aan werkt. Het project Inclusieve Gemeente Geldermalsen heeft het afgelopen jaar een sociale infrastructuur gemaakt van bewoners en organisaties die verschil willen maken in de gemeente en oog hebben voor wat belangrijk is om je thuis te voelen (inclusie). Zo waren er de volgende activiteiten vanuit het project:

  • Simulatiewandeling in Geldermalsen en Beesd om de toegankelijkheid in de openbare ruimte te toetsen;
  • Talkshow van het cultureel café georganiseerd met en voor bewoners met een beperking;
  • Bewustwordingsactiviteiten gericht op verenigingen en bewoners om toegankelijkheid binnen het verenigingsleven te stimuleren; 
  • Clientcolleges bij MBO Helicon, medewerkers met een verstandelijke beperking bespraken met studenten wat ze wilden leren op hun werk bij o.a de Zorgimkerij en de Hartenhoeve;
  • Start project 'Boven Tafel' voor het reduceren van eenzaamheid onder jongeren met een beperking;
  • Het bevorderen van werkgelegenheid in de regio voor mensen met een beperking i.s.m. gemeente en bedrijven.

Veel initiatieven krijgen een vervolg in 2016 en worden opgepakt door organisaties en bewoners. Het project de Inclusieve Gemeente Geldermalsen blijft inclusie initiatieven ondersteunen en onderzoeksmatig volgen met de inzet van studenten en onderzoekers van o.a. de VU in Amsterdam en de Hogeschool van Rotterdam.

Begin 2016 wordt bij de gemeente Geldermalsen een presentatie gegeven waarin de resultaten van het project verder worden toegelicht. Meer informatie hierover volgt. 

Blijf de ontwikkelingen volgen via de website van Disability Studies en via Facebook Inclusieve Gemeente Geldermalsen!
 

Bijlage Grootte
goed_bezig.pdf 47.33 kB
overzicht_wat_ga_ik_doen_formulieren.pdf 34.72 kB