Seksualiteit

Intro

Lees meer over de bomen, het doel en opzet van de les- en studiematerialen.

Elk onderwijspakket kreeg een andere boom als introbeeld. De bomen zijn van de hand van Saar De Buysere. Het pakket over seksualiteit kreeg de fluweelboom als beeld. Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden: klik hier voor de cartoon. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.

Dit domein is altijd in ontwikkeling: we nodigen u uit om onze website mee gestalte te geven. U kan interessante artikelen, beelden, teksten doormailen naar info@disabilitystudies.nl. Zo kan het lesmateriaal groeien, ontwikkelen, vertakken en reageren op de steeds wijzigende context.
Hiernaast bouwen we - samen met experten - aan ons UDL-lesmateriaal met: beeldmateriaal, artikels, prezi´s, powerpoints en websites die kunnen inspireren en verhelderen.

Over de boom

De plant creëert prachtige witte tot paarse vlinderbloemen van waaruit de op bonen lijkende peulvruchten groeien. Deze peulvruchten bevatten zaden, die als groente kunnen worden gegeten.  Sommige peulen zijn bedekt met zachte borstelhaartjes, die als zacht fluweel aanvoelen, vandaar de naam ‘fluweelboon’. 

De fluweelboom is dus in veel opzichten (kleur, geur, smaak, aanraking) een zinnelijke boom. Daarom kozen we deze boom voor het thema 'Seksualiteit'.

Gedicht

E. E. Cummings (1894–1962)

uit de bundel No Thanks uit 1935

 

may i feel said he

by E. E. Cummings

may i feel said he
(i'll squeal said she
just once said he)
it's fun said she

(may i touch said he
how much said she
a lot said he)
why not said she

(let's go said he
not too far said she
what's too far said he
where you are said she)

may i stay said he
(which way said she
like this said he
if you kiss said she

may i move said he
is it love said she)
if you're willing said he
(but you're killing said she

but it's life said he
but your wife said she
now said he)
ow said she

(tiptop said he
don't stop said she
oh no said he)
go slow said she

(cccome?said he
ummm said she)
you're divine!said he
(you are Mine said she)

 

E.E. Cummings vertaald door Lepus

mag ik voelen zei hij

mag ik voelen zei hij

(‘k zal gillen zei zij

één keer maar zei hij)

’t is leuk zei zij

 

mag ik strelen zei hij

hoeveel zei zij

heel veel zei hij)

waarom niet zei zij

 

(kom op zei hij

niet te ver zei zij

wat is te ver zei hij

waar je bent zei zij)

 

mag ik blijven zei hij

(hoe bedoel je zei zij

zoals dit zei hij

als jij kust zei zij

 

mag ik doorgaan zei hij

als het liefde is zei zij)

als je lust hebt zei hij

(je bent te driest zei zij

 

dat is ’t leven zei hij

maar jouw vrouw zei zij

nou zei hij)

auw zei zij

 

(lekker zei hij

niet stoppen zei zij

o nee zei hij)

nu traag zei zij

 

(kkklaar? zei hij

mmm zei zij)

jij bent zalig! zei hij

(jij bent Van Mij zei zij)

 

 

Leren

Leren

 • Talking Bodies. Tweejaarlijkse conferentie in CHester, UK: thema 'lichamen die afwijken van de norm'. 

 • Kennisplein Gehandicaptensector is een landelijk Nederlands digitaal podium waar professionelen in de ondersteuning van mensen met een beperking kennis en ervaring kunnen delen, met respect voor het bronmateriaal en met respect voor het eigenaarschap in het veld. De informatie is thematisch en op cliëntgroepen geordend. Je vindt er producten waar je direct mee aan de slag kan, maar ook verdiepingsliteratuur op thema en ook verhalen uit de praktijk, informatie over training, leerplekken en bijeenkomsten.

 • Seks@relaties.kom
  "Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben het recht op het vlak van seksualiteit eigen keuzes te maken. Seksualiteit en hoe ermee omgaan is een groeiproces. Experimenteren, leren door ervaring en vorming zijn dus belangrijk. Ervaringen en informatie onthouden leidt tot niet-adequaat gedrag. Er is nog veel handelingsverlegenheid bij de (professionele) omgeving om met mensen met een verstandelijke beperking hierover te praten. Dit boek wil handvaten aanreiken voor een gesprek. Ondersteunend visueel materiaal is essentieel bij een goede communicatie met personen met een verstandelijke beperking. Daarom werd er ook uitgebreid fotomateriaal aangemaakt: open en bloot, niets verhullend en met grote tederheid. Thema’s die aan bod komen zijn lichaam, lichamelijke veranderingen, seksuele gevoelens, masturbatie, voortplanting, vrijen, zwangerschap, geboorte, voorbehoedsmiddelen, seksueel overdraagbare ziektes.

  Een werkboek voor mensen met een verstandelijk handicap en hun al dan niet professionele omgeving om samen te ‘werken’ aan hun relationeel en seksueel welzijn. Het boek met cd-rom is de weerslag van jarenlange unieke praktijk van VMG (Vormingswerk voor Mensen met een Verstandelijke handicap en hun omgeving)."
  Dit boek bestaat uit

  • Achtergrondtekst: Relationele en seksuele vorming: waarom en hoe
  • Methodieken: Inleiding + concrete handleiding
  • Een cd-rom met 157 foto’s en 54 werkblaadjes
 • Mond vol tanden: handboek voor ouders: 
  Een boek voor ouders en familie over relaties, seksualiteit en beperking. Dit boek bevat handvaten om in een gezin concreet aan de slag te gaan met relationele en seksuele opvoeding van kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking.
   
 • 'Twee tinten roze' is het verhaal van twee holebi’s met een verstandelijke beperking, Luc en Sally. Zij vertellen hoe ze ontdekten dat ze holebi zijn, wat dit voor hen betekent, welke reacties ze kregen uit hun omgeving en hoe ze in contact kwamen met andere holebi’s. Naast hun persoonlijke verhaal, krijg je ook info over seksuele geaardheden, ‘coming out’, ‘coming in’ en organisaties voor holebi’s.
  Gratis brochure.
 • Durex heeft een pagina gewijd aan seks en een handicap. Ieder mens heeft een lijf en daarmee het recht om de seksualiteit van dat lijf te ontdekken. Niet ieder lijf werkt hetzelfde maar er zijn altijd meer mogelijkheden voor vormen van intimiteit en seks dan dat er beperkingen zijn. 

  "Zolang de seks veilig, verantwoord en vrijwillig is, is er niets om je zorgen over te maken. Behalve dan over de maatschappelijke vooroordelen."

 • De Stichting van HEPPIE Seks. 

  https://stichtingheppieseks.nl/heppie-people/

  https://www.facebook.com/HEPPIESeks/

  * Twitter (@HEPPIESeks) 

  * Instagram (@stichtingheppieseks)!

  Stichting HEPPIE Seks (Stichting Handicap En Promotie van Participatie Inclusie En Seksualiteit) is een initiatief om iets te veranderen in de maatschappij: we willen het taboe dat heerst omtrent seksualiteit van fysiek beperkten doorbreken. Via onze website/ Facebookpagina/ Instagram verstrekken wij onder andere informatie over seksualiteit en intimiteit voor mensen met een fysieke beperking. 

  In een korte video van de stichting HEPPIE Seks wordt heel bondig uitgelegd wat wij precies doen en waarom het zo belangrijk is om het taboe rondom seksualiteit en intimiteit met een fysieke beperking te doorbreken.

 • Informatie over seks bij mensen met een lichamelijke beperking / chronische ziekte

 • European Platform Sexual Assistence

 • Aditi vzw is een advies- en informatiecentrum waar personen met een fysieke en mentale beperking, kwetsbare senioren en personen met een psychische kwetsbaarheid evenals het netwerk (familie, zorgprofessionelen, begeleiders, ...) terecht kunnen met al hun vragen over seksualiteit en handicap en/of seksualiteit en ouderen.

Presenteren

Lezen

Websites

 • Website over seksualiteit bij mensen met een EMB: gericht op meer regie over eigen seksualiteit en seksuele ontwikkeling voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking.
   
 • Website over seksualiteit voor mensen met verstandelijke beperking. Stichting ISISZ heeft een nieuwe website gelanceerd: www.meerdanliefde.nl. "Op de website staat veel direct toegankelijke informatie op gebieden zoals lichaamsbeweging, seksualiteit, vriendschap, weerbaarheid en kinderwens. Met behulp van inspanningen van diverse professionals en de doelgroep zelf is een uniek platform tot stand gekomen waar begrijpbare informatie en het uitwisselen van ervaringen centraal staan."

 • Rutgers - Kenniscentrum seksualiteit

 • Sense.info - voor al je vragen over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken.
  Gericht op jongeren van 12-25 jaar.
  Op deze website is ook informatie te vinden over seks en seksualiteit voor jongeren met een beperking.

 • www.seksualiteit.nl
  Website met informatie over seksualiteit bij volwassenen.

 • www.seksindepraktijk.nl
  Seksindepraktijk.nl versterkt zorgprofessionals in het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid.

 • All of Me
  All of Me is gericht op jongeren met een chronische aandoening.
  ​"Soms wil je gewoon dingen weten die je met je arts, ouders of vrienden niet wil of kan bespreken. ALL OF ME is een plek waar jonge mensen met een chronische aandoening elkaar kunnen vinden."
  De website bevat o.a. de rubriek Seks. Hier vind je o.a. informatie, tips en ervaringen van jongeren met een chronische aandoening met seks.

 • Marc de Hond - Seks na een dwarslaesie

 • Cartoonist ET Russion verloor beide benen in een ongeval. Lees hier het mooie interview. Een cartoon van zijn hand vind je ook onder het tabblad 'kijken'. 
   
 • Where all the cool wheelchair people hang out : http://www.streetsie.com/

Zie ook het tabblad Doen
Onder dit tabblad vind je meer informatie/ links naar websites over iemand ontmoeten/ daten/ een partner zoeken.
Ook vind je hier (links naar) relevante organisaties.
 

Boeken

NL

 • Jacqueline Kool (2010). Eros in de kreukels. Verhalen over lijven, leven en lust. Stichting Kreukelzone bij MK Publishing.

  “We leven in een wereld vol strakke, perfecte lichamen: op billboards, in glossy’s en in tv-reclames. Maar al die mooie plaatjes vertellen niet het hele verhaal. Want een lichaam is kreukbaar en het leven gaat door, kreukels of niet. Dat deel van het verhaal leest u in dit boek. In Eros in de kreukels vertellen vrouwen onomwonden over hun onwillige lijf, hun lust en hun leven. Hoe gaan ze om met hun kwetsbaarheid? En hoe slagen ze erin om van hun lichaam te genieten? Verhalen van vlees en bloed, verteld met humor, ernst en openheid. En met veel liefde opgetekend en bewerkt."

  Jacqueline Kool (1963) werkt als zelfstandig adviseur, trainer en publicist op het terrein van beeldvorming en participatie van mensen met een beperking. In 2009 was ze mede-initiatief- nemer van Disability Studies in Nederland, waar zij nu werkzaam is als kennismanager.

  Op 11-10-10 blogte Karina Meerman over Eros in de kreukels: "Seks met gehandicapten. Als ik het zo opschrijf klinkt het bijna strafbaar. Als Jacqueline Kool erover schrijft is het prachtig." Lees verder:  http://karinameerman.wordpress.com/2010/10/11/eros-in-de-kreukels/

  Voor verdere info: www.kreukelzone.org

  Persexemplaren zijn aan te vragen bij: info@kreukelzone.org

 • Handreiking Seksualiteit en seksueel misbruik
 • Leusink, P., & Nauta, M. (2009). Seksuele Gezondheidszorg. Deel 2 Handboek Seksualiteit en reproductie.
 • Bender, J., Hoїng, M., van Dam, A., Visser, T., & van Berlo, W. (2005). IS REVALIDATIE AAN SEKS TOE?. Het bevorderen van seksuologische zorg in revalidatieteams. Utrecht: Rutgers Nisso Groep.
 • Gianotten, W. L., & Meihuizen-de Regt, M. J. (Eds.). (2008). Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking+ CD-ROM. Uitgeverij Van Gorcum.
 • Stoffelen, J.M.T. Sexuality and intellectual disability - Thesis

  Afbeelding verwijderd.

ENG

 • Mintz, S. B. (2007). Unruly bodies: Life writing by women with disabilities. Chapel Hill: University of North Carolina Press.
 • Shakespeare, T., Gillespie-Sells, K., & Davies, D. (1996). The sexual politics of disability: Untold desires. London: Cassell.
 • Thomas, C. (1999). Female forms: Experiencing and understanding disability. Buckingham: Open University Press.
 • McRuer, R., & Mollow, A. (2012). Sex and disability. Duke University Press.
 • Kruijver, E., De Grund, A., Schipper, D., Rijnsent, M., Van Hoewijk, J., Bender, J., ... & Hilberink, S. (2010). Friendships, intimate relationships and sexuality–a program for adolescents to enhance self-confidence and social skills. In Poster PPM4 presented at transitions conference (Vol. 5).
 • PhD MANOEUVRES IN THE DARK Re-creating (new) stories about sexuality and the body within/by women with a spinal cord injury Inge G. E. Blockmans

Artikelen

NL

ENG

 • Di Giulio, G. (2003). Sexuality and people living with physical or developmental disabilities: A review of the key issues. The Canadian Journal of Human Sexuality, 12(1), 53-68.3Dyer, K., & das Nair, R. (2012). Why don’t healthcare professionals talk about sex? A systematic review of recent qualitative studies conducted in the United Kingdom. Journal of Sexual Medicine, 1-13.
 • Esmail, S., Darry, K., Walter, A., & Knupp, H. (2010). Attitudes and perceptions towards disability and sexuality.Disability and Rehabilitation, 34, 1148-1155.
 • Shakespeare, T. (2000). Disabled sexuality: Towards rights and recognition. Disability and Sexuality, 18(3), 159–66.
 • Tepper, M. S. (2000). Sexuality and disability: The missing discourse of pleasure. Sexuality and disability18(4), 283-290.
 • McRuer, R. (2011). DISABLING SEX Notes for a Crip Theory of Sexuality. GLQ: A Journal of Lesbian and Gay Studies17(1), 107-117.
 • Gupta, K. (2014). Asexuality and disability: Mutual negation in Adams v. Rice and new directions for coalition building. Asexualities: Feminist and queer perspectives, 283-301.
 • Buurman, G. (1996). Images of the Disabled. European Journal of Women's Studies3(3), 309-312.
 • "Sexuality and Disability: The Missing Discourse of Pleasure" van Michael Tepper (2000).
 • Article on disability, sexuality, dating, society and taboo... “If disabled people aren’t having sex, they would like to. And the reasons they’re not are overwhelmingly to do with the barriers in society. I’ve known quite a few disabled people who [because of this] have resigned themselves to never having sex.” - Penny Pepper
 • Sex and disability. Myths and best sex toys for people with disabilities.

Kijken

YouTube

 • 'Sex, Love & Disability’, Rose Schonblum (2015) trailer
 • Sex and intellectual disability, project van University of Illinois Chicago
 • Sex and disability
 • Tika Stardust bij Jinek
 • The Birds and the Paralyzed Bees
 • A Day in the Life of Interabled Lovers. Shane is diagnosed with spinal muscular atrophy. His girlfriend, Hannah, lives with him and is also his caregiver. This is a day in their life.
 • Dr. Mitchell Tepper, leading expert on sexuality and disability, along with Tifany, a rehab nurse, demonstrate a few sexual positions that work well, despite paralysis and muscle weakness. Finding the right position for you and your partner is a matter of open-mindness, creativity, experimentation, adventure, adaptation, and maintaining a sense of humor. 
 • It's Time to Have "The Talk"
 • In een korte video van de stichting HEPPIE Seks wordt heel bondig uitgelegd wat wij precies doen en waarom het zo belangrijk is om het taboe rondom seksualiteit en intimiteit met een fysieke beperking te doorbreken.
 • Opening in New York on November 19, 2010 and in Los Angeles on November 26, 2010 --- Proving everyone is equal in their need for -- and ability to feel -- love, Daniel (Pablo Pinedo), a thirtysomething office worker with Down's syndrome, embarks on a romance with Laura (Lola Dueñas), a neurotic but "normal" co-worker. Despite their apparent differences, Laura is attracted to Daniel, who is the first European with Down's to graduate from a university. Álvaro Pastor and Antonio Naharro co-directed this touching, thoughtful drama.

Film en video (overige)

Beeldmateriaal

 • Olivier Fermariello. Je t’aime moi aussi.
 • Rachelle Friedman: Sexy and I know it 
 • Fotoserie ‘Onbeperkt Intiem’. Zie voor de serie "Onbeperkt Intiem" de website: www.heppieseks.nl
  "Met deze foto serie wilden wij een andere kant laten zien van het gehandicapte lichaam. Namelijk gewoon als die van lichaam, in al zijn kwetsbare echtheid. Waar de bewoner van dat lichaam net zo goed plezier aan kan beleven als de perfecte modellen op de billboards. We wilden op een mooie manier in beeld brengen hoe handicap en seksualiteit samengaan. Om door middel van deze foto's mensen te laten nadenken over dit onderwerp, en dan niet over de problemen en obstakels maar over de schoonheid en intimiteit van twee lichamen die van elkaar genieten. In al zijn complexe eenvoud."

Cartoons

 • Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden: klik hier voor de cartoon. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.
   
 • Onderstaande pictogrammen/cartoons brengen ons aan het lachen en doen ons de schoonheid zien van 'op een andere manier intiem zijn'. 
 • Cartoon So Pretty
   
 • Cartoon Online Dating

Horen

Audio

Voelen

Betekenis

De plant creëert prachtige witte tot paarse vlinderbloemen van waaruit de op bonen lijkende peulvruchten groeien. Deze peulvruchten bevatten zaden, die als groente kunnen worden gegeten.  Sommige peulen zijn bedekt met zachte borstelhaartjes, die als zacht fluweel aanvoelen, vandaar de naam ‘fluweelboon’. 

De fluweelboom is dus in veel opzichtebn (kleur, geur, smaak, aanraking) een zinnelijke boom. Daarom kozen we deze boom voor het thema 'Seksualiteit'.

Doen

Spel en Actie

 • Iemand ontmoeten/ daten/ een partner zoeken

  • Ontmoeten

   • All of Me
    All of Me is een online plek waar jongeren met een chronische aandoening elkaar kunnen ontmoeten. ALL OF ME is een initiatief van verschillende patiëntenorganisaties en ontwikkeld in samenwerking met een adviesgroep van jongeren, het Trimbos-instituut en IPPZ. Het platform bestaat uit deze website, een tool om zelf aan de slag te gaan (na inlog, volledig privé) en een geheime facebookgroep.
     
   • AutiRoze
    AutiRoze is een werkgroep van het COC, speciaal bedoeld voor normaal begaafde volwassenen met autisme die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer etc. zijn (LHBTQ). AutiRoze organiseert ontmoetingsmogelijkheden en houdt zich bezig met belangenbehartiging en verbetering van de beeldvorming over autisme. Er zijn maandelijkse borrels, losse activiteiten zoals samen uitgaan, en gespreksgroepen. Ook is er een besloten Facebookgroep. AutiRoze is actief in Utrecht, Eindhoven en Arnhem, en er bestaan plannen voor een AutiRoze-werkgroep in meer plaatsen.
     
  • Dating-, relatie- en/of ontmoetingssites: Er zijn diverse datingsites en relatiebemiddelingsburo's speciaal voor mensen met een handicap:

   • G-Date 
    Datingsite voor mensen met een lichamelijke, visuele en licht verstandelijke beperking en/ of een vorm van autisme.
     
   • Zeddnet 
    Het doel van Zeddnet is het mogelijk maken van contacten tussen mensen, die wegens een beperking (van welke aard dan ook) moeite hebben met het leggen van contacten. Daarnaast wil Zeddnet een platform bieden aan mensen met een imperfectie om elkaar te steunen, ervaringen uit te wisselen en contacten tussen mensen met en mensen zonder beperking stimuleren. Zeddnet is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die gehinderd worden door bijvoorbeeld het volgende: 
    • verlegenheid 
    • kleine kennissenkring 
    • psychische/lichamelijke handicap 
    • uiterlijk schoonheidsfoutje 
    • en alle andere minpuntjes
     
  • Bemiddelingsburo's

   • DatingAssistent
     
   • SAR (Stichting Alternatieve Relatie Bemiddeling): De SAR ondersteunt mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking bij het zoeken naar een alternatief voor een seksuele relatie. 

(Beeldvormings)campagnes

Seksspeeltjes in combinatie met kortingscode ‘HEPPIESEKS’

Via MySecretLuxury! Zij geven een speciale korting van 15% met de code 'HEPPIESEKS'. My Secret Luxury heeft een pagina gewijd aan 'de beste seksspeeltjes voor mensen met een handicap'. HEPPIE Seks werkt graag samen met andere organisaties en bedrijven die een positieve kijk hebben op seksualiteit en handicap!

Neem een kijkje op:  http://blog.mysecretluxury.com/sex-and-disability-myths-and-best-sex-toys-for-people-with-disabilities/

Organiseren

 • Rutgers - Kenniscentrum seksualiteit
  Seksuele gezondheid en rechten voor iedereen. Waar ook ter wereld.

Discussiëren

Discussiegroepen en fora

Onderzoeken

Onderzoek

 

Colofon

Contact

Het is voor ons een uitdaging om elke boom up to date te houden. Gelukkig worden we hiervoor bijgestaan door een team van betrokkenen bij elke boom. Het gaat om experts, mensen met  kennis en/of ervaringsdeskundigheid mbt het thema. Dankzij hen blijven we scherp en kunnen we blijvend aanvullen.

Als u tips heeft voor extra betrokkenen, ziet u zelf iets dat niet (meer) klopt of wilt u iets aanvullen: heel graag via info@disabilitystudies.nl.

We willen met onze les- en studiematerialen niet volledig zijn: dat is eenvoudigweg niet mogelijk. Soms moet je de brug bouwen terwijl je erover loopt en dat is wat we proberen doen. 

Betrokkenen

 • Myrthe Spelbos (Stichting HEPPIE Seks)
 • Jacqueline Kool
 • Inge Blockmans
 • Cathy De Feyter
 • Karin van den Bosch
 • Sofie Sergeant