Spel en Actie
Spellen
- Spel 'Een Steekje Los?'.
Het spel 'Een Steekje Los?' heeft diverse uitbreidingssets, waaronder een uitbreidingsset autisme.
- Spel 'Ik ben speciaal'.
Het spel 'Ik ben speciaal' is een spannend spel voor 2 tot 6 spelers, vol humor en spanning, waarmee je met jongeren met autisme speels de kernbegrippen van “Ik ben speciaal” zoals binnenkant, buitenkant, talenten, beperkingen en autisme, verkent. Het ‘Ik ben speciaal’-spel is er voor normaal begaafde jongeren tussen 10 en 16 jaar, maar kan eveneens gespeeld worden met jongeren met een licht verstandelijke beperking uit de leeftijdsgroep 14 tot 18 jaar.
- Spel 'Autisme Op Je Bord'.
Autisme Op Je Bord nodigt je uit om op een interactieve wijze met de ander in gesprek te gaan. De bedoeling van Autisme Op Je Bord is met jezelf en anderen in gesprek te gaan over wat de diepdoordringendheid van het autisme precies inhoudt. Hoe kan ik vanuit het kijken naar gedrag ontdekken welke oorzaken aan datzelfde gedrag ten grondslag liggen?
Het samenspel tussen de coach-kaarten en het bord leidt ertoe dat er op interactieve wijze een diep-doordringend beeld wordt gevormd van de manier waarop het autisme voor de persoon in kwestie zich uit en welke positieve intenties hieraan ten grondslag kunnen liggen.
- Autism - playing with impulses.
Anne Ligtenberg ontwierp dit spel om autisme op een intuïtieve manier te kunnen uitleggen aan kinderen van een autistische ouder. Anne studeerde cum laude af bij de Design Academy Eindhoven met dit project.
Theater
- Theaterwerkplaats Kazou is een leer-werkplaats voor mensen van alle leeftijden met een vorm van autisme die houden van theater. Lessen in dans, drama en muziek worden gecombineerd met werk of dagbesteding in een theateromgeving. Maar ook lessen volgen als hobby of vrije tijd is mogelijk. Kazou is uniek in Nederland omdat het autisme en theater met elkaar verbindt om zo het beste uit elke deelnemer te halen.
- Theatergroep Bint heeft een theatervoorstelling gemaakt over autisme op de werkvloer.
Zijn we eigenlijk niet allemaal anders? En moeten we dáár niet gewoon mee leren omgaan? Op de werkvloer zijn psychische kwetsbaarheden vaak een taboe. Met de voorstelling Aut of Office wil theatergroep Bint hierin verandering brengen. De theatergroep speelt graag op locatie: bijvoorbeeld in het personeelsrestaurant, een grote vergaderzaal of auditorium. Meer info of boekingen: info@theatergroepbint.nl. Op YouTube is hun liedje ‘Iedere werkgever zoekt een autist’ te beluisteren.
- Fabian Franciscus is een cabaretier en acteur, en heeft MCDD. Hij zet zich in om misverstanden en vooroordelen over autisme bespreekbaar te maken. In zijn theatertour 'Vlafeest' vertelt hij openhartig en met veel humor over wat het hebben van autisme in zijn leven betekent.
Kunst
De UNIT Academie is een Nijmeegs atelier en (kunstzinnige) dagbesteding voor mensen met beeldend talent. Deelnemers hebben een vorm van autisme of aanverwante problemen.
Laura Brouwers (pseudoniem Cyarin) heeft autisme. Ze is tekenares, haar tekeningen zijn wereldwijd populair en op Instagram heeft ze circa 1,5 miljoen volgers.
Beleving
Het Autisme Belevings Circuit is een workshop waarin de deelnemers ervaren hoe het kan zijn om autisme te hebben. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on)mogelijkheden. Het hele proces wordt door de deelnemers als verrassend ervaren en maakt de deelnemers bewuster van de werking van hun eigen brein, zintuigen, gedachten en gedrag. Het Autisme Belevingscircuit is ontwikkeld door het Belgische Autisme Centraal.
De Autisme Belevings Wandeling maakt je op een verhalende wijze bewust van de psychische en sociaal-emotionele verschillen tussen mensen. Een diversiteit die je soms niet voor mogelijk had gehouden en nu herkent bij jezelf, je kind, je partner, je leerling, je werknemer of je client. De natuur waarin gewandeld wordt, biedt hiervoor verrassende voorbeelden. Al lopend ga je natuurlijke verschillen zien en beter naar waarde schatten.
De Autisme Experience zet zich in voor een actieve dialoog rondom autisme. Door middel van events, activiteiten en in de toekomst met een eigen belevingscentrum creëren zij een verbinding tussen; mensen met autisme en mensen die autisme beter willen leren begrijpen.
Informatiefilmpje op YouTube
Technologie
Technologie, zoals apps en andere digitale oplossingen, nemen een steeds grotere plek in ons leven in. De meeste mensen maken gebruik van een computer, tablet of smartphone. Het zal dus niet verbazen dat veel innovatie zich juist op het inzetten en benutten van technologie richt. Dit is zeker het geval in de autismesector, aangezien veel mensen met autisme graag en veel gebruik maken van digitale communicatie en techniek.
Apps
Er worden steeds meer apps ontwikkeld om mensen met autisme te helpen bij zelfstandig leven. De apps vergroten de zelfredzaamheid en eigen regie van mensen met autisme. Er zijn apps op allerlei gebieden: wonen, werken, gezondheid, sociale contacten etc. Een selectie (de apps zijn niet door ons getest op bijv. gebruiksgemak en autismevriendelijkheid).
Online (zelf)hulpplatforms
- Quli: internetplatform dat gebruikers zelfredzaam maakt en preventieve hulpmiddelen biedt.
Autimakercafé
Roland Angenent heeft in 2017-2018 geprobeerd een 'Autimakercafé' van de grond te krijgen: een ontmoetingsmogelijkheden voor 'makers' met autisme in Arnhem. Op dat moment was er te weinig belangstelling. Op de website schrijft Roland: 'Als er autistische Makers zijn die de behoefte hebben om elkaar te ontmoeten dan wil ik wel weer iets organiseren, maar dan moet er wel een duidelijke vraag zijn van tenminste vijf makers die elkaar regelmatig willen ontmoeten. Dus als je een maker bent en je wilt graag iets doen met andere makers, mail me dan op roland@krekelautismecoaching.nl.'
(Beeldvormings)campagnes
Autisme Ten Top organiseerde in 2011-2012 een beeldvormingscampagne over autisme en werk. Met deze beeldvormingscampagne wilden de initiatiefnemers werkgevers laten kennismaken met mensen met autisme als potentiële werknemers, stigma’s rondom autisme doorbreken en tegelijkertijd laten zien hoe zij mensen met een vorm van autisme optimaal kunnen inzetten binnen hun bedrijfsproces. Autisme Ten Top was een initiatief van enkele mensen met autisme (o.a. Jaap Brand en Carlo Post) samen met mensen zonder autisme. Autisme Ten Top is gestart als netwerk van enkele betrokken mensen, en na enige tijd een stichting geworden. Weer enige tijd later (in 2017? ) is de naam van het netwerk verandert naar Autperforming.
Speciale dagen en weken
Autismeweek: In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.
Wereld Autisme Dag / World Autism Awareness Day (2 april): De VN riep op 2 april 2008 Wereld Autismedag in het leven. Organisatoren van de Wereld Autisme Dag in Nederland zijn het Autismefonds en de Nederlandse Vereniging voor Autisme.
Autistic Pride Day, ook wel Neurodiversity Pride Day genoemd (18 juni). De 'Neurodiversity Pride Day' wordt jaarlijks gevierd op 18 juni en staat in het teken van trots en aandacht voor de meerwaarde van neurodiversiteit in onze samenleving.
De dag belicht de positieve kanten van neurologische variaties als autisme, dyspraxia en adhd en wordt jaarlijks gevierd in de Verenigde Staten, Israël, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Blauwe Zondag Tilburgse Kermis: Blauwe Zondag is een dag speciaal voor mensen die van de kermis houden, maar die alle prikkels die een ‘normale’ kermis met zich mee brengt als minder prettig ervaren. Blauwe Zondag biedt een prikkelarme kermis zonder geluid- en lichtprikkels tijdens de eerste zondag van de Tilburgse Kermis.
Autism sunday (tweede zondag van februari): 'Autism Sunday' is de internationale gebedsdag voor autisme en het aspergersyndroom (International Day of Prayer for Autism and Asperger Syndrome) en valt jaarlijks op de tweede zondag van februari. 'Autism Sunday' werd voor het eerst gehouden in 2002 in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien wordt deze dag internationaal ondersteund door invloedrijke politici en kerkleiders (waaronder de paus). Op deze dag eren kerken over de hele wereld kinderen en volwassenen met autisme.
Organiseren
Werken
WerkWeb-Autisme is een online tool en wegwijzer voor studie en werk bij autisme. Mensen met autisme kunnen op de site een persoonlijk ontwikkelprofiel aanmaken, en dit vertalen naar studie en werk. Ook is op de site veel informatie te vinden over studeren en werken met autisme.
Werkgevers en detacheerders specifiek voor mensen met autisme:
Vooral technische bedrijven (Philips, DAF, ASML) zijn op zoek naar werknemers met autisme.
Symposium SamenWerken met Autisme
Op 4 april 2017 hield de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc te Nijmegen het symposium 'SamenWerken met Autisme'. Van alle lezingen zijn video-opnamen gemaakt. Deze zijn via de website te bekijken.
Doen: bestanden