NetWerk Goed Geregeld! graaft inclusiestrijdbijl op.

Edwin de Vos
|

Vandaag heb ik mijn vriend begraven.

Gisteren sprak ik hem voor het laatst. Hij heeft zich al sinds maart binnengesloten. Laat zijn zus de boodschappen voor de deur zetten en houdt dan anderhalve meter afstand. Hij werkt al sinds december vanuit huis. Hij heeft longproblemen (COPD) en ademt vanwege ontstoken longblaasjes moeilijk in het openbaar vervoer en op de fiets. Tot maart deed hij nog zelf boodschappen. Bezoek was nog welkom. Daarna sloot hij zich op. Toen ik hem gisteren belde omdat ik vandaag in de buurt ben, in museum Voorlinden, en hem ergens wil aankijken, desnoods op straat, vertelde hij zijn plan. Hij wordt dit jaar niet meer gezien en blijft thuis. Een goed boek in de drie dagen maakt meer dan honderd boeken gelezen per jaar. In 2021, als het vaccin daar is zal hij zijn flat weer uitkomen en vrienden ontmoeten.

Ik houd mij in te zeggen dat er voor het Hiv-virus na dertig jaar nog geen vaccin is ontwikkeld.

Vincent is vanaf maart vijf weken opgesloten. Hij woont in een zorgflat met anderen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Hij vertelt over de marteling alleen op zijn kamer te zitten. Geen internet dus geen informatie in de eerste maand. Zijn balkon was om onduidelijke redenen ook verboden terrein. En omdat hij opstandig was werd zijn zorg geminimaliseerd. Voer werd voor zijn deur gezet. Hij zag nauwelijks iemand meer. Overigens net zo min als zijn minder recalcitrante buren. Een mensonwaardig leven zo stelt hij. ‘Afsluiten van ieder contact is mensonterend’. Sinds kort mag zijn vriendin (ook NAH) hem een paar uur per dag bezoeken.

Vorige week waren zij in de stad op het terras van Snackbar De Kok. Toen hij wilde afrekenen moest hij binnen pinnen. Met zijn rolstoel kon hij onmogelijk naar binnen. ‘Wij bedienen geen mensen in een rolstoel’, zei de eigenaar. Bij ons derde bier bij Café op 2 in Almere vertelde ik hem dat er in de stad een moeilijk te vinden kantoortje is van een humanitaire organisatie waar je discriminatie kan melden. Ik bedenk nu dat dat zal zijn gesloten en alleen op woensdagmiddag de telefoon wordt opgenomen. Vorig jaar wisten slechts 2 mensen dat te bereiken.

Hoe anders was het Normaal voor maart. Een vracht aan vacatures en daar zouden de deelnemers aan het Almeerse NetWerk Goed Geregeld! van profiteren. Het NetWerk is van en door mensen met een handicap die (willen) werken en gehoord willen worden. Vooral over artikel 27 van het VN-verdrag voor gelijke rechten op volwaardig werk en inkomen voor gehandicapten.  

Werkenden met een handicap worden nauwelijks gehoord in beleidsdiscussies over Inclusie en Diversiteit. Zij werken overdag en hebben ‘s avonds geen tijd om te vergaderen. Om hen een stem te geven organiseren wij een diner waar anderhalf uur gesproken wordt over wat zij willen. Eten doen ze toch en voor hen is het tijdwinst: geen boodschappen, niet koken en afwassen.

Maar in maart sloot het Inloophuis De Ruimte. We gingen online, mede op verzoek van Esther (raadslid voor GroenLinks in Almere en ervaringdeskundige) die graag wil horen van mensen hoe ze deze tijd ervaren.

Afgelopen vrijdag zaten we met 10 leden van het NetWerk in een grote zaal in het lege Stadhuis. Esther regelt dat voor ons omdat er behoefte is weer fysiek bijeen te komen. En acht mensen deden online mee uit angst voor Corona-besmetting of omdat zij ver weg wonen. Met onder meer VN-ambassadeurs spraken we over samenwerking.

Het zijn interessante tijden. Ik zou willen dat ik mijn vriend daarover kan zien spreken. De vraag is of we hem ooit opgraven.

In de tussentijd gaat de strijd van het NetWerk door.

Op 2 juni verscheen het bericht op Omroep Flevoland over toegankelijkheid in corona-tijd, met NetWerk-leden Gerda en Hans (doof) en Ellen en Robert (bijna blind).

Naar aanleiding van de film stelden we vragen aan wethouder, ambtenaar, winkeliersvereniging over wie er verantwoordelijk is voor al die obstakels in de openbare ruimte. 'Wij niet!', zeggen ze allemaal!

 

Edwin L. de Vos leidt actieonderzoekprojecten, waaronder de ZonMw-projecten Realisatie Inclusie Agenda Almere en NetWerk Goed Geregeld! voor DSiN in Almere.