Als Nederlander met een Aziatische tint krijg ik weleens te maken met discriminatie. Dit is dan bijna altijd van onbekenden en zeker niet altijd opzettelijk. De mensen die wel openstaan voor een gesprek merken al gauw dat ik eigenlijk gewoon ‘normaal’ Nederlands ben. Het overdonderd ze soms ook weleens, en het laat toch zien dat anders zijn niet gelijk staat aan moeilijk zijn. Bij mij hebben deze ervaringen in mijn leven dan ook de interesse gewekt voor groepen die anders zijn. Met anders bedoel ik onder andere huidskleur, seksuele voorkeur en lichamelijke of mentale staat.
Het onderzoek bij DSiN heeft me gebracht naar vier zorgboerderijen waar mensen met een intellectuele beperking werken. Hier lieten eigenaren, werknemers en vrijwilligers zien dat omgaan met mensen die anders zijn een pakket is. En wat geeft dit pakket? Een hoop pret en vreugde, omdat deze ‘’gehandicapten’’ hun werk echt goed én met plezier deden. Verdriet en pijn hoort ook in het pakket, wellicht meer van mijn kant. Verdriet zat hem in het feit dat de mensen met een beperking prachtig werk deden op de werkvloer, maar dat dit bijna geheel onzichtbaar blijft voor de maatschappij. De pijn was dat de maatschappij vaak ook nog eens denkt dat de mensen met een beperking de hele dag maar in een rolstoel zitten en niks doen.
Het beeld dat de maatschappij heeft van mensen met een beperking is naar mijn mening krom. Helaas is dit beeld zo gek nog niet. Het kost een persoon immers energie om onbekende mensen van een groep te begrijpen. Het is daarom makkelijker om verschillende vooroordelen te hebben van groepen, waar of niet, dan bij elke groep energie te verbruiken om tot de juiste oordelen te komen. Niet weten is niet erom kunnen geven. Gelukkig boekt de maatschappij vooruitgang op dit vlak, in de vorm van individuelen die durven uit te reiken naar mensen met een beperking.
Ik heb er hoop in dat meer begrip voor de medemens het beste in de maatschappij naar boven kan brengen. Deze hoop komt bijvoorbeeld van studenten die ik heb geïnterviewd. Die waren zelf ook verbaasd over hoe ver hun opvattingen over mensen met een beperking ernaast zaten. Verder maakte ik mee dat begripvol contact erg plezierig en leerzaam was tussen mensen met en zonder beperking. Begripvol contact staat hier voor het begrip, tolerantie en de kans om met elkaar in dialoog te gaan. En begrip is naar mijn mening een stuk beter om een gesprek mee te starten in plaats van discriminatie.
Jarlam Chen studeert International Public Health onder de master Management, Policy Analysis & Entrepreneurship aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Deze master betrekt de vele aspecten rondom gezondheid en gezondheidszorg op verschillende niveau's, van wachtkamer tot kabinet.