Symposium ‘Meer dan Handig’

Symposium over de impact van hulpmiddelen op het leven van gebruikers

DONDERDAG 11 APRIL 2013

Hulpmiddelen zoals hoortoestel, armprothese of incontinentiemateriaal zijn bedoeld om praktische problemen op te lossen. Het idee is dat iemand met behulp van een hulpmiddel zo normaal mogelijk kan functioneren en kan ‘meedoen’. De praktijk is vaak ingewikkelder.

Zo zorgt een cosmetische armprothese ervoor dat je er ‘normaler’ uit ziet, maar ook dat je bepaalde activiteiten, zoals het verschonen van een baby, niet (goed) kunt uitvoeren. De komst van een hoortoestel kan de communicatie met collega’s op het werk verbeteren, maar de relatie met een partner thuis onder druk zetten. En waar incontinentiemateriaal het mogelijk maakt lekkage te verhinderen, kan een luier zelf weer bron zijn van grote schaamte.

Op dit symposium beschouwen we hulpmiddelen als voorwerpen die op allerlei manieren invloed uitoefenen, positief en negatief. We staan stil bij hoe mensen omgaan met deze ambiguïteit. Voor welke praktische, sociale en emotionele keuzen staan gebruikers van hoortoestel, armprothese en incontinentiemateriaal elke dag en hoe onderhandelen zij hierover met zichzelf? En wat kunnen anderen, onderzoekers en zorgprofessionals, op hun beurt hiervan leren?

Voor wie?

Het symposium is bedoeld voor iedereen die in het dagelijks leven, als gebruiker, zorgprofessional, fabrikant of belangenbehartiger, te maken heeft met de betreffende hulpmiddelen. Het symposium wordt georganiseerd door twee onderzoekers van de Wageningen Universiteit, leerstoel Sociologie van Consumenten en Huishoudens. De aanleiding voor het symposium is de afronding van het onderzoek ‘De rol van hulpmiddelen in mechanismen van in- en uitsluiting’. Lees hier meer over het onderzoek.

Interesse? Deelname kost 15 euro. U kunt zich hier aanmelden.

Dutch