Gehandicaptenzorgprijs 2012 naar onderzoek COCPvg en handboek Triple-C

Een onderzoek naar het communicatieprogramma 'COCPvg' en het boek 'Triple-C. Gewoon is anders' zijn de winnaars van de Gehandicaptenzorgprijs  2012 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). COCPvg is een programma dat zich richt op een betere communicatie van en met niet-sprekende personen met een ernstige meervoudige beperking. Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een verstandelijke beperking, die daarnaast gedrags- of psychische problemen hebben.

De VGN maakte dit vandaag bekend tijdens de uitreiking van de prijs. De winnaars ontvangen beide een bedrag van € 10.000,- en een sculptuur van kunstenaar Evert Bolt. De prijs is bestemd voor verdere implementatie en ontwikkeling van de projecten.

Het onderzoek naar het communicatieprogramma COCPvg won in de categorie Beste onderzoekspublicatie. Het boek Triple-C. Gewoon is anders kreeg de prijs in de categorie Beste praktijkproduct.

Beste onderzoekspublicatie

Het COCPvg-programma leert belangrijke mensen uit het sociale netwerk van de cliënt hoe zij de communicatie soepeler, gelijkwaardiger en plezieriger kunnen laten verlopen. Margriet Heim, Marjan Veen en Frank Velthausz onderzochten de effecten van het programma bij cliënten en hun communicatiepartners in Esdégé-Reigersdaal. Het onderzoek vond plaats in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Heliomare revalidatie. “Een geslaagde zoektocht naar een klinisch toepasbare en evidence based interventiemethode”, schrijft de jury in haar rapport.

Beste praktijkproduct

In het boek Triple-C. Gewoon is anders beschrijven Hans van Wouwe en Dick van de Weerd (ASVZ) het Triple-C behandelmodel én de randvoorwaarden die nodig zijn om succesvol met Triple-C te werken. “Het boek is een prachtig product dat zorgverleners ervan weet te overtuigen dat anders denken en anders kijken een opening naar communicatie biedt”, aldus de jury.

Waarderingsprijzen

De waarderingsprijzen van € 2.500,- gingen naar de andere genomineerden. In de categorie Beste onderzoekspublicatie zijn dat Heidi Hermans (Amarant) en Thessa Hilgenkamp (Abrona) met de studies die zij deden naar de gezondheid van ouderen met een verstandelijke beperking. Toinette Loeffen (Hogeschool Utrecht) kreeg een waardering met haar onderzoek naar de mogelijkheden voor mensen met een beperking om hun kunstzinnige talenten te ontwikkelen. Dit onderzoek heeft ze uitgevoerd in samenwerking met Amerpoort, de Driestroom, Reakt e.a.

In de categorie Beste praktijkproduct ging de waarderingsprijs naar Greet Antuma, Alexandra Breedveld, Dytmer Hettinga, Merijn Lindeboom en Zwaan Miedema (Tjallingahiem) met hun handboek voor de behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Astrid Cornelissen (Cello) kreeg een waarderingsprijs met de beweegmethode die de ontwikkeling van mensen met een ernstige meervoudige beperking bevordert.