Een congres waar je je welkom voelt
Welkom op onze site! Onderstaand uitgebreid document is samengesteld na ons 3e Disability Studies Congres met als thema: ‘The Art of Belonging’. Hier is een samenvatting op één A4 als pdf.
Op verschillende manieren tracht Disability Studies in Nederland vorm te geven aan deze titel:
Ruimte voor ervaringsdeskundigheid
Disability Studies wil stem geven aan ervaringsgerichte verhalen. De persoonlijke ervaring werd op de voorgrond geplaatst in dit congres. We gaven mensen de kans om hun ervaring uit te drukken via het woord, het beeld, film, theater, muziek, ... Zo komen ook verhalen aan het licht die anders, op een meer traditionele manier van presenteren, niet zouden worden verteld op conferenties.
Een welkome plek
Het congres zoomde in op ‘The art of belonging’: iedereen doet ertoe en voelt zich welkom. Ieders eigenheid en talent werd gezien en gewaardeerd, in tegenstelling tot de ongelijkwaardigheid, exclusie en stigma die we wereldwijd waarnemen.
Ondersteuning voor iedereen
We willen doen wat we zeggen! We zetten op ons congres in op toegankelijkheid. Met een ondersteuningsbalie (support bar) organiseerden we geruisloze (!) ondersteuning voor iedereen die dit wenst of nodig heeft. We hadden fluistertolken, gebarentolken, schrijftolken, mensen die je de weg wijzen, plekken om tot rust te komen, ... Meer informatie over congresvoorzieningen voor mensen met een auditieve beperking vind je hier. Mensen die geen Engels praten konden rekenen op onze vertalers en fluistertolken. We hadden ook workshops in helder taalgebruik, en creatieve workshops die mensen uitnodigen tot anders leren dan in verbale taal.
Congresboek
We creëerden een congresboek met blanco ruimte voor je eigen gedachten, woorden en tekeningen. Tijdens ons congres zijn er workshops die toegankelijk zijn voor een breed publiek, ook voor mensen die geen Engels spreken of begrijpen. Deze workshops duidden we aan met een icoon en met het NL symbool. De meer academische workshops en lezingen zijn niet aangeduid met een icoon of vertaling in het boek. Mensen die hulp nodig hadden bij het lezen van het congresboek of bij het maken van keuzes konden ondersteuning vragen aan onze balie. Als mensen een vertaling nodig hadden of andere hulp om te kunnen genieten van de wat meer academische of abstracte workshops, konden ze ons dit laten weten.
We leren allemaal anders
We zijn verschillend. We communiceren en leren allemaal op een andere manier. Meer hierover vind je bij het item UDL, onder thema 7: 'Ode aan diversiteit'.
Ons congres bood een bijzonder kleurrijk palet aan: lezingen, posterpresentaties theater, muziek, dans, actieve workshops en verdiepende academische uiteenzettingen wisselen elkaar af. Daarnaast was er een ‘tekenlaboratorium’, stand-up comedy, ruimte voor ‘chillen’ en rust, lekker eten, drinken en kansen tot ontmoeten.
Het congresboek bevat zowel beeld als taal om het voor iedereen zo duidelijk mogelijk te maken.
Samen
We deden hard ons best om dit congres zo toegankelijk mogelijk vorm te geven. Maar wij zullen zeker iets vergeten zijn. Wat voor de ene persoon goed werkt, werkt niet voor de ander. We nodigden dan ook tijdens ons congres de bezoekers uit om elkaar te ondersteunen zodat we allemaal optimaal kansen zouden krijgen om te leren. Zodat we allemaal inspiratie konden opdoen en genieten van fijne ontmoetingen en nieuwe ideeën.
Hartelijk dank aan alle aanwezigen, medewerkers, partners, vrijwilligers, sponsoren en betrokkenen bij het realiseren van ons congres.
Speciale dank gaat uit naar Instituut Gak. Dankzij hun financiële ondersteuning konden we onze congres inclusief organiseren en dit document uitwerken.
Voor aanvullingen, opmerkingen of vragen in verband met ons congres en dit document kan je terecht bij sofie.sergeant@disabilitystudies.nl
We hebben onze tips en ideeën met betrekking tot het organiseren van een toegankelijk congres hieronder gebundeld onder 10 thema's. Dit is geen ‘handleiding’ maar informatie die voortvloeit uit onze ervaring, bevindingen en evaluaties bij het organiseren van congressen: zo inclusief en welkom mogelijk, de diversiteit vierend.