-
Intro
Intro
Lees meer over de bomen, het doel en opzet van de les- en studiematerialen.
Elk thema kreeg een andere boom als introbeeld. De bomen zijn van de hand van Saar De Buysere. Het thema over 'Hulpmiddelen, visibiliteit, inclusie' kreeg de knotwilg als beeld. Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden: klik hier voor de cartoon. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.
Collega´s hebben over het thema 'hulpmiddelen' een lespakket ontwikkeld: 'Meer dan handig'. Hieronder kan u de docentenhandleiding downloaden. De bijhorende presentaties vindt u onder 'Presentaties'. Onder 'media' vindt u de geluidsfragmenten. Mocht u interesse hebben in de volledige interviews, gelieve ons dan via onderstaand mailadres te contacteren.
We gaan - samen met de collega´s van 'Meer dan handig' en andere experten - ook op zoek naar beeldmateriaal, artikels, prezi´s, powerpoints en websites die kunnen inspireren en verhelderen.
Het thema 'hulpmiddelen' is altijd in ontwikkeling: we nodigen u uit om onze website gestalte te geven. U kan interessante artikelen, beelden, teksten doormailen naar info@disabilitystudies.nl. Zo kan het lesmateriaal groeien, ontwikkelen, vertakken en reageren op de steeds wijzigende context.
Intro: Bestanden
HUMAN BEINGS
look at your hands
your beautiful useful hands
you’re not an ape
you’re not a parrot
you’re not a slow loris
or a smart missile
you’re humannot british
not american
not israeli
not palestinian
you’re humannot catholic
not protestant
not muslim
not hindu
you’re humanwe all start human
we end up human
human first
human last
we’re human
or we’re nothingnothing but bombs
and poison gas
nothing but guns
and torturers
nothing but slaves
of Greed and War
if we’re not humanlook at your body
with its amazing systems
of nerve-wires and blood canals
think about your mind
which can think about itself
and the whole universe
look at your face
which can freeze into horror
or melt into love
look at all that life
all that beauty
you’re human
they are human
we are human
let’s try to be humandance!
© 2004, the estate of Adrian Mitchell
From: The Shadow Knows
Publisher: Bloodaxe Books, Tarset, 2004
ISBN: 9781852248000Leren
Kennisplein Gehandicaptensector is een landelijk Nederlands digitaal podium waar professionelen in de ondersteuning van mensen met een beperking kennis en ervaring kunnen delen, met respect voor het bronmateriaal en met respect voor het eigenaarschap in het veld. De informatie is thematisch en op cliëntgroepen geordend. Je vindt er producten waar je direct mee aan de slag kan, maar ook verdiepingsliteratuur op thema en ook verhalen uit de praktijk, informatie over training, leerplekken en bijeenkomsten.
Websites
- Tien jonge wetenschappers over Disability Studies
- Meer dan handig - pakket
- www.geenbeperkingmeer.nl
- Anne Ligtenberg:
-
This cutlery adapts the surrounding to Roos, instead of her having to adapt to her surrounding. Roos is one of the many children who has cystic fibrosis.
- Intrigued by the human aspect of healhcare and the way perception of it works, Anne Ligtenberg deals with Risisti, an illness that requires some explanation, just as any other dysfunction does. Clear information can sensitise.
- This is a toy for children of an autistic parent. This toy is a tool to explain autism in an intuitive way. Anne graduated cum laude at the Design Academy Eindhoven with this project.
-
Artikelen
- De film 'Let's get physical' en de samenwerking tussen 'Disability Studies and Cultural Analysis of Disability Studies' mondde uit in een artikel - geschreven door Sofie Sergeant en Mitzi Waltz - verschenen in een aflevering van The Grid getiteld "Who's afraid of disability?". Deze titel ontstond in de voorbereiding van het event georganiseerd door de UVA, NICA en DSiN: Who's afraid of disability.
Lezen: Bestanden
YouTube
Maureen Kartika uit Atma Jaya Jakarta is een jonge vrouw met een beperking. Ze werkt als onderzoeker aan de University of Indonesia. Maureen wil heel graag mensen van haar eigen leeftijd betrekken bij 'equal rights for people with disabilities'. Ze heeft haar eigen You Tube kanaal en maakt films over o.a. Make-up.
Film en video (overige)
- Grappig beeldfragment over hulpmiddelen en diversiteit
- De video 'Let's get physical' in regie van Iris Cuppen brengt een gesprek in beeld tussen Jacqueline Kool en Sofie Sergeant. De film is gemaakt naar aanleiding van de samenwerking en het seminarie 'Cultural Analysis and Disability Studies'. Deze samenwerking in 2015-16 resulteerde ook in het ontstaan van een boom binnen onze onderwijsthema's: 'Disability Studies and Cultural Analysis of Disability Studies'.
De film en de samenwerking mondde uit in een artikel - geschreven door Sofie Sergeant en Mitzi Waltz - verschenen in een aflevering van The Grid getiteld "Who's afraid of disability?". Deze titel ontstond in de voorbereiding van het event georganiseerd door de UVA, NICA en DSiN: Who's afraid of disability.
Cartoons
Elk thema kreeg een andere boom als introbeeld. De bomen zijn van de hand van Saar De Buysere. Het thema over 'Hulpmiddelen, visibiliteit, inclusie' kreeg de knotwilg als beeld. Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden: klik hier voor de cartoon. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.
Kijken: Bestanden
Betekenis
Interpretaties, associaties en betekenissen die opdagen bij de knotwilg:
- Als de mens bij de knotwilg niet ingrijpt, is de kans groot dat de takken gaan inscheuren, dat de stam vermolmt. Maar vermolmde knotwilgen zijn een geliefde verblijfplaats voor vogels... Het inzetten van hulpmiddelen bij mensen heeft voordelen op allerlei vlak: mensen kunnen zich makkelijker bewegen, verplaatsen / kunnen beter zien, horen... / mensen kunnen makkelijker voorwerpen hanteren / mensen kunnen zich makkelijker verstaanbaar maken en in dialoog gaan. Deze gigantische voordelen staan soms naast de nadelen van het etiket van het hulpmiddel: mensen gedragen zich soms anders ten opzichte van iemand die een zichtbaar hulpmiddel heeft. Het kan gebeuren dat voor de buitenwereld het hulpmiddel bij wijze van spreken dan samenvalt met 'de mens' in al zijn of haar facetten.
- De knotwilg is een vaste waarde in ons landschap. Hij put zijn kracht uit het water. Ik kijk graag naar hem. Hij voelt aan als een oude vriend.
- De knotwilg wordt geknot... Dit roept bij mij negatieve associaties op. Hij wordt gekortwiekt, tekort gedaan.
- Het vermolmen van bomen, het wegrotten van takken, en het voordeel hiervan voor de omgeving... Moet ik hieruit besluiten dat de maatschappij het fijn vind dat ik in bed blijf?
- De knotwilg komt altijd weer op, groeit altijd weer uit, hoe kort je hem ook snoeit. Net als de passiebloem: die draait zich altijd naar de zon, waar die ook groeit.
- Bij dit beeld denk ik aan: zit ik nog goed? Laat ik niet op oude takken blijven zitten.
Spel en Actie
- In het 'Meer dan handig pakket' (cfr. handleiding) vind je meerdere opdrachten waarmee je studenten en leerlingen aan de slag kan zetten in het thema 'hulpmiddelen, de visibiliteit ervan en inclusie'.
Technologie
(Beeldvormings)campagnes
- Vilans lanceerde de campagne 'Hulpmiddelen voor meer vrijheid'.
Discussiegroepen en fora
- Wij nodigen de lezer uit om contact op te nemen met de makers van het 'Meer dan handig'-pakket via de website en hun contactformulier.
Onderzoek
In the first half of 2022 an important research came out and we were surprised to learn that over 96% of government websites exclude disabled men and women from showing on web pages.
You can read it here!Contact
Het is voor ons een uitdaging om elke boom up to date te houden. Gelukkig worden we hiervoor bijgestaan door een team van betrokkenen bij elke boom. Het gaat om experts, mensen met kennis en/of ervaringsdeskundigheid mbt het thema. Dankzij hen blijven we scherp en kunnen we blijvend aanvullen.
Als u tips heeft voor extra betrokkenen, ziet u zelf iets dat niet (meer) klopt of wilt u iets aanvullen: heel graag via info@disabilitystudies.nl.
We willen met onze les- en studiematerialen niet volledig zijn: dat is eenvoudigweg niet mogelijk. Soms moet je de brug bouwen terwijl je erover loopt en dat is wat we proberen doen.
Betrokkenen
Sander Hilberink
Hilje Van der Horst
Mieke Cardol
Maartje Hoogsteyns
Jacqueline Kool
Hanna Peels
- Tien jonge wetenschappers over Disability Studies