Blogs

Iets verstrooid laten

Door Gert Rebergen op vr, 02/07/2021 - 00:00

Een oude mop in de UK gaat zo.

A scene of modern Britain played out on a rail replacement bus service in Newport yesterday. A woman wearing a niqab was chatting to her son in another language. After five minutes, a man suddenly snapped: “If you’re in the UK, you should speak English.” At this, another passenger turned round and explained: “We’re in Wales. And she’s speaking Welsh.”

Nederlands
Lees de vorige blog: Value diversity

Lees de volgende blog: Aan zichzelf laten.

Divers boeren

Door Gert Rebergen op zo, 07/03/2021 - 00:00

De boer past nog beter dan anders op zijn kippen nu de vos de passie preekt. Het intense verlangen naar de kip stuurt de vos naar het erf van de boer. De vos neemt daarbij risico’s want zijn verlangen is groter dan zijn angst. Na dagen genoegen te hebben genomen met een enkel ratje, een onoplettende pimpelmeesje als tussendoortje, een paar niet echt lekkere kevers en regenwormen, smacht de vos naar een mals kippetje. Maar dan moet hij wel even de uiterst alerte boer durven te trotseren. De boer is namelijk altijd op zijn qui-vive.

Nederlands
Lees de vorige blog: Recreatie voor iedereen

Lees de volgende blog: Value diversity

Recreatie voor iedereen

Door Karin Stiksma op wo, 27/01/2021 - 16:06

Afgelopen voorjaar werden we geconfronteerd met COVID-19. Iedereen was beperkt in zijn mogelijkheden en zat voornamelijk thuis. De eerste protocollen voor de 1,5 meter samenleving werden gepubliceerd. En wat bleek? In de protocollen voor de recreatie was niets opgenomen over de gevolgen van de nieuw ingerichte samenleving voor mensen die een beperking hebben. Dat was schokkend. Was het dan echt zo dat alleen mensen die gezond zijn, die geen handicap hebben kunnen én mogen recreëren? Ook de overheid bleef roepen: iedereen die kwetsbaar is blijft thuis. Daar vielen wat hen betreft ook -of misschien juist wel- mensen die een beperking hebben onder. Alsof alle mensen die een beperking hebben, kwetsbaar zijn. Dat kon niet waar zijn. Dat vroeg dan ook om actie!

Nederlands
Lees de vorige blog: Nieuwsgierigheid

Lees de volgende blog: Divers boeren

Nieuwsgierigheid

Door Nienke Spaan op do, 07/01/2021 - 12:12

Zodra ik gebruik begon te maken van zichtbare mobiliteitshulpmiddelen (krukken, rollator, rolstoel) werd duidelijk dat dit vragen en reacties opriep bij mensen. Vooral bij volwassen mensen die ik niet of amper ken. Ik denk er dan ook regelmatig over na hoe ik hiermee om kan gaan.

In periodes dat ik krukken gebruikte werd me regelmatig gevraagd of ik had geskied of een ongeluk had gehad. Dat gebeurde meestal voordat mijn naam werd gevraagd of er zelfs maar een begroeting was geuit. Vanaf het moment dat ik een rolstoel begon te gebruiken namen de reacties toe en veranderden ze inhoudelijk, alsof het een tragische situatie was. 

Nederlands
Lees de vorige blog: Negen maanden en vijf fases later

Lees de volgende blog: Recreatie voor iedereen

Negen maanden en vijf fases later

Door Lesley Verbeek op di, 08/12/2020 - 12:39

Het moment dat ik me besefte middenin de 5 fases van coronarouw te zitten kan ik me erg goed herinneren.

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden; de zomer was net begonnen en de eerste hittegolf moest nog komen. Ik liep al een paar dagen rond met een enorme knoop in m’n maag, had nergens meer zin in, voelde me behoorlijk ellendig, en ik probeerde dat te verbergen voor mijn ouders.

Nederlands
Lees de vorige blog: Verschil maken

Lees de volgende blog: Nieuwsgierigheid

Verschil maken

Door Irene van Helden op di, 03/11/2020 - 13:14

‘Je moet verschil maken om gelijk uit te komen’, is een zinnetje waar ik vaak aan moet denken. Ik hoorde het mijn oud-collega Jacqueline Kool jaren geleden zeggen tijdens een lezing voor een grote groep gemeenteambtenaren. De avond ging over inclusieve gemeenten en de ratificatie van het VN-verdrag Handicap. Ik zag mensen in de zaal ijverig meeschrijven. Jacqueline’s uitspraak sprak tot de verbeelding en is een waarheid als een koe. Toch valt me op dat deze uitspraak in het dagelijkse leven ook net zo vaak op onbegrip stuit.

Nederlands
Lees de vorige blog: Disability Studies and me…

Lees de volgende blog: Negen maanden en vijf fases later

Disability Studies and me…

Door René Krewinkel op wo, 28/10/2020 - 15:37

Op een druilerige middag ergens in september 2011 - ik zat zwaar mijn midlife crisis te verwerken - lichtte mijn iPhone 2 ineens op met een persoonlijk berichtje van Liesbeth Rector. Zij volgde me al een tijdje op Twitter en had zo mee gekregen hoe mijn oude passie voor het tekenen door genoemde midlife crisis nieuw leven werd in geblazen.

Nederlands
Lees de vorige blog: NetWerk Goed Geregeld! graaft inclusiestrijdbijl op.

Lees de volgende blog: Verschil maken

NetWerk Goed Geregeld! graaft inclusiestrijdbijl op.

Door Edwin de Vos op ma, 31/08/2020 - 14:32

Vandaag heb ik mijn vriend begraven.

Gisteren sprak ik hem voor het laatst. Hij heeft zich al sinds maart binnengesloten. Laat zijn zus de boodschappen voor de deur zetten en houdt dan anderhalve meter afstand. Hij werkt al sinds december vanuit huis. Hij heeft longproblemen (COPD) en ademt vanwege ontstoken longblaasjes moeilijk in het openbaar vervoer en op de fiets. Tot maart deed hij nog zelf boodschappen. Bezoek was nog welkom. Daarna sloot hij zich op. 

Nederlands
Lees de vorige blog: CABRIO in Coronatijd

Lees de volgende blog: Disability Studies and me…

Pagina's