Lees meer over de bomen, het doel en opzet van de les- en studiematerialen.
Elk thema kreeg een andere boom als introbeeld. De bomen zijn van de hand van Saar De Buysere. Het thema 'Arts-based Research & Creatieve Onderzoeksmethoden' kreeg de papierberk als beeld. Dit domein is altijd in ontwikkeling: we nodigen u uit mee gestalte te geven aan onze website. U kan interessante artikelen, beelden, teksten doormailen naar Sofie.Sergeant@disabilitystudies.nl. Zo kan het materiaal groeien, ontwikkelen, vertakken en reageren op de steeds wijzigende context.
Met de boom van Saar De Buysere ging cartoonist René Krewinkel aan de slag. In samenwerking met Desiree Meulemans maakten we kaarten van de cartoons. Omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden: klik hier voor de cartoon. De cartoon maakt deel uit van de DSiN-cartoonserie `Mixed Forest'.
Binnen het thema Arts-Based Research & Creatieve Onderzoeksmethodieken gaan we - samen met experten - op zoek naar beeldmateriaal, artikels, prezi´s, powerpoints en websites die kunnen inspireren en verhelderen.
Niet alles is te vatten in woorden.
Choreograaf Alain Platel:
“Als alle (ortho)pedagogen wat meer artiest zouden kunnen zijn en alle artiesten hun pedagogische kant wat zouden voeden, zouden we dan niet sneller ergens anders en veel verder kunnen staan?”
In Arts-Based Research wordt er via beeld, geluid, dans, ... ook ruimte gemaakt voor hetgeen niet gezegd kan worden. Kunst en wetenschap ontmoeten elkaar. De complexiteit en de ambiguïteit wordt niet gewist, in tegendeel, verschillende stemmen en perspectieven kunnen tegelijk aan bod komen.
Wat heeft Disability Studies met Arts-Based Research? Veel! Want Disability Studies wil stem geven aan ervaringsgerichte verhalen. Het menselijke, het subjectieve wordt op de voorgrond geplaatst als tegengewicht voor het medisch verklarend denken dat vaak dominant is in de zorgsector. Vanuit Arts-Based Research wordt er voor iedere persoon gezocht naar een particuliere manier om zijn verhaal te vertellen. Zo komen ook verhalen aan het licht die niet zouden opgenomen worden in traditioneel gestandaardiseerd onderzoek. (Bron: http://www.vzwwith.org/waar-zijn-de-sleutels/)
Betekenis, definities en citaten 'Arts-Based Research':
- In Arts-Based Research gebruikt men verschillende kunstvormen om onderzoeksmateriaal uit te drukken en te analyseren, interpreteren. Zowel de onderzoeker als de participant krijgt de macht, de vrijheid en de verantwoordelijkheid om buiten de traditionele wetenschappelijke onderzoeksmethodes op ontdekkingstocht te gaan en de grens op te zoeken tussen kunst en wetenschap. (Van Hove, G. (2008). Arts-Based Research: een meer dan noodzakelijke aanvulling voor de sociale wetenschappen. Momenten, (3). 24-33)
- Gary Knowles and Andrea Cole (2008), Handbook of the Arts in Qualitative Research: "Arts-Based Research can be defined as the systematic use of the artistic process, the actual making of artistic expressions in all of the different forms of the arts, as a primary way of understanding and examining experience by both researchers and the people that they involve in their studies."
- Leavy, P. (2009). Method meets Art: Arts-Based Research Practice. New York, NY: The Guilford Press: "Arts-Based Research (ABR) is an emerging set of methods that are extremely diverse, but united by their ambitions to blur the lines between “science” and “art.” These methods tap into the artistic process as a primary mode of inquiry, creating various forms of art as a way to collect data, conduct analysis, and/or represent social science research."
- "I never made a painting as a work of art, it’s all research.” Pablo Picasso
- Op 4 februari 2016 - http://disabilitystudies.nl/geslaagde-debatavond-over-disability - vroegen we aan kunstenaars Sven Walser en Odile Seitz om de avond "Who´s afraid of disability" te openen met theater en dans. Na afloop schreef Sven ons een brief waaruit we hier (na vertaling) een stukje citeren. Zonder dat het zijn bedoeling was, komt hij heel dicht bij - wat je mogelijks zou kunnen benoemen als - de kern van Arts-based Research: "Ik hoop dat jullie de "Who´s afraid of Disability"-voorstelling als een succes ervaren hebben. Op ons - Odile Seitz en mij - heeft de avond absoluut een grote indruk nagelaten. De sfeer en de inhoud van de discussie waren voor ons ontzettend inspirerend. Allen hebben met elkaar gedanst. De dans en de bewegingen die ontstonden waren bijzonder en ook merkwaardig. We waren - voor een korte tijdsspanne - in ons 'verschillend zijn' toch allemaal gelijk. Kunstenaars werken vaak in 'het etherische': daar waar men de dingen niet glashelder van elkaar onderscheiden kan, daar waar de dingen door elkaar vloeien. Het begrijpen wordt op een andere manier bereikt, via een andere weg dan de weg der discussie. Met dit korte schrijven wensen we te bedanken voor de samenwerking en de inspiratie, en tevens aan te raken dat wij in deze 'andere weg' nog veel mogelijkheden zien tot verdieping." Sven Walser, acteur en producer, Berlijn, Februari 2016