Thema's
- Waarom: Bovenstaande thema's belichten ieder een ander aspect van het brede vakgebied Disability Studies. De selectie van de thema´s is organisch gegroeid. Op vraag van docenten, collega´s, actualiteitsvragen, pop-up-projecten... werken wij materiaal uit en gaan we op zoek naar inspiratie en zinvolle inhouden. Alle thema´s staan in verbinding met disability studies. Sommige thema´s zijn groot en breed ; andere zijn eerder smal en concreet.
- Wat: Binnen elk van deze thema's bieden we lesmateriaal en informatie aan.
- Hoe: Soms is dit materiaal al uitgewerkt als methodiek (in de vorm van een les of lespakket), soms nog niet. Binnen één thema kunnen meerdere lessen of lespakketten vallen. We kunnen ons voorstellen dat je als lezer de weg kwijtraakt in ons bos. Daarom hebben we de zoekfunctie aangemaakt die het mogelijk maakt op trefwoord te zoeken.
Materiaal zoeken
Er zijn twee manieren waarop je materiaal kunt zoeken en vinden binnen het les- en studiemateriaal:
- Je gebruikt de zoekfunctie
- Je gaat binnen een bepaald thema op zoek naar materiaal.
Onderstaande indeling van de thema's kan je hierbij helpen.
Indeling thema's
Indeling thema's op hoofdthema en eventuele subthema's:
- Boom in wording - werkwijze
- Disability Studies - Theorieën en concepten
- About Disability Studies
- Disability Studies - Een interdisciplinair vakgebied
- Disability Studies & Cultural Analysis
- Disability Studies - Onderzoeksmethoden
- Participatieve onderzoeksmethode
- Arts-based Research - Creatieve onderzoeksmethoden
- Disability Studies - Technologie en hulpmiddelen
- Hulpmiddelen, de visibiliteit ervan en inclusie
- De bionische mens: mens en technologie
- 'Disabilities' - Labels
- Autisme
- Psychische kwetsbaarheden
- Disability Studies - Kwaliteit van leven
- QoL - FQoL
- QoL - Circle of life - quality of dying
- Seksualiteit
- Disability Studies & Communicatie
- Communicatie
- Disability Studies & Leren - Kennis - Arbeid
- Universal Design for Learning
- Opleiding, arbeid en inclusie
- Ervaringsdeskundigheid
Handleidingen en tools
- De algemene handleiding (zie ook onderaan) bevat een algemene uitleg van en toelichting bij het les- en studiemateriaal (thema's, lespakketten, materialen etc.).
- Daarnaast worden er thema-handleidingen ontwikkeld: handleidingen die bij de thematische lespakketten afzonderlijk horen.
- De handleidingen bevatten allerhande tools, checklist, instrumenten, how-to's... De handleidingen en tools vind je hier opgelijst.
Werkwijze
- Elk onderwijspakket van DSiN wordt gemaakt vanuit de overtuiging dat mensen per definitie anders zijn en dus ook anders leren. We kiezen voor de ‘Universal design for Learning’-insteek die ruimte laat aan diverse leerstijlen en een multisensoriële aanpak. Elk pakket bevat een combinatie van woorden, beelden, film en/of muziek en wordt gaandeweg uitgebreid en aangepast.
- Het ontwikkelen van de lespakketten doen we niet alleen. We werken hierbij samen met mensen die vanuit hun eigen achtergrond, kennis en ervaring willen meedenken bij één of meerdere thema’s.
- In het colofon geven we telkens een overzicht van alle mensen die zich bereid hebben verklaard vanuit hun expertise mee te werken aan het onderwijsdeel van onze DSiN-site. Hartelijk dank voor het delen van tips, waardevolle inzendingen en kritische blik.
Meedenken?
- Alle lessen, lespakketten en thema’s behoeven nog kritische blik, aanvulling en/of wijziging. Wil je ook meedenken? Wij stellen je inbreng op prijs. Je kunt je opmerkingen en aanvullingen mailen naar Sofie Sergeant: sofie.sergeant@disabilitystudies.nl.
- Wij hopen met onze transparante open aanpak te leren en te inspireren. Wij hopen ook dat u met respect omgaat met de materialen en de bronnen nauwkeurig vermeldt. Succes en plezier gewenst!
- Met andere woorden en een beeld: Bos gezocht. Voor alle beren op de weg.